Μπλόκο Βαλλόνων στη συμφωνία Ε.Ε. – Καναδά

Μπλόκο Βαλλόνων στη συμφωνία Ε.Ε. – Καναδά

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To Βέλγιο ανακοίνωσε χθες ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου Ε.Ε – Καναδά (CETA), καθώς μία από τις περιφέρειες, η Βαλλονία, αρνείται να υπογράψει την πολυαναμενόμενη συμφωνία. Οι βελγικές αρχές είχαν διορία μέχρι χθες να «πείσουν» το βαλλονικό κοινοβούλιο, ώστε την Πέμπτη να υπογραφόταν στη Σύνοδο Ε.Ε.- Καναδά η συμφωνία παρουσία του Καναδού πρωθυπουργού.

Πάντως, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ άφησε χθες ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία μέχρι την Πέμπτη. Χθες το απόγευμα, ο κ. Τουσκ ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter το μήνυμα ότι «μαζί με τον Καναδό πρωθυπουργό πιστεύουμε ότι υπάρχει πιθανότητα την Πέμπτη. Καλούμε όλες τις πλευρές να βρουν λύση. Χρόνος υπάρχει ακόμα». Πάντως, αυτό που φάνηκε ξεκάθαρα από τη διαδικασία είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. όσον αφορά μεγάλες οικονομικές συμφωνίες. «Αυτή τη στιγμή πρέπει να οπλιστούμε με υπομονή» δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς και πρόσθεσε ότι ακόμα και αν δεν γίνει η Σύνοδος Ε.Ε – Καναδά αυτή την εβδομάδα, το θέμα θα παραμείνει ανοιχτό, δίνοντας ελπίδες για συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες. Η βελγική ομοσπονδιακή κυβέρνηση υποστηρίζει τη συμφωνία όπως και τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη, ωστόσο για να δώσει το «πράσινο φως» χρειάζεται τη σύμφωνη γνώμη και των περιφερειακών κοινοβουλίων του Βελγίου. Οι Βαλλόνοι βουλευτές έχουν εκφράσει τις αμφιβολίες τους για τις επιπτώσεις που θα έχει η συμφωνία σε δημόσιες υπηρεσίες, εργατικά και περιβαλλοντικά πρότυπα. Η βασική ανησυχία που εκφράζουν όμως είναι οι συνέπειες που θα έχει στις εξαγωγές χοιρινών και βοδινών κρεάτων που παράγονται βασικά στην περιοχή. Επίσης πρόβλημα για τους Βαλλόνους αποτελεί και η εξωδικαστική διαδικασία που θα ακολουθείται για την επίλυση διαφωνιών που θα δώσει πολύ μεγάλες εξουσίες σε πολυεθνικές εταιρείες, όπως υποστηρίζουν.

Αν και οι βελτιώσεις και διευκρινίσεις που ζητούσαν οι βαλλονικές αρχές έχουν προστεθεί τις τελευταίες μέρες, ο πρωθυπουργός της περιφέρειας Π. Μανιέτ, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας, επέμεινε πως χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να επεξεργαστεί τις αλλαγές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή