«Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη» για την εμβάθυνσή της

«Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη» για την εμβάθυνσή της

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ενα παράθυρο ευκαιρίας έπειτα από χρόνια συνεχών κρίσεων παρουσιάζεται και πρέπει να το εκμεταλλευθεί η Ε.Ε. για να δώσει μεγαλύτερη ώθηση στην εμβάθυνσή της. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της έκθεσης «Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη», για τη συγγραφή της οποίας συμμετέχουν μία σειρά από ιδρύματα και think tanks της Ευρώπης, ενώ για τη συγγραφή του χρειάστηκαν δύο χρόνια δουλειάς με 10 εθνικές ομάδες ευρωπαϊκού προβληματισμού.

Και παρόλο που κάποιος μπορεί να υποστηρίξει πως η πρόσφατη πολιτική κρίση της Γερμανίας μικραίνει το παράθυρο ευκαιρίας για περισσότερη Ευρώπη, ο Γιάννης Εμμανουηλίδης, ο επικεφαλής του European Policy Center και βασικός συντάκτης της έκθεσης υποστηρίζει στην «Κ» ότι οι εξελίξεις στο Βερολίνο θα δώσουν ακόμη περισσότερη ώθηση. Το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) «πατούσε το φρένο σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», λέει ο Γιάννης Εμμανουηλίδης, ενώ αν ξαναγίνουν εκλογές έχει μεγαλύτερη πιθανότητα οι Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες να αυξήσουν τα ποσοστά τους.

Σύμφωνα με την έκθεση, διακρίνονται τρία βασικά χαρακτηριστικά της εποχής που διανύει η Ευρώπη. Πρώτον, δεν έχει ξεπεράσει ακόμα την «πολυκρίση» των προηγούμενων ετών· δεύτερον, παραμένει η δυσπιστία ανάμεσα στα κράτη-μέλη, αλλά και ανάμεσα στις πρωτεύουσες και στις Βρυξέλλες· τρίτον, εξαιτίας του Brexit, της ανόδου του Τραμπ αλλά και της οικονομικής ανάπτυξης της Ευρωζώνης, διαπιστώνεται μια ευρύτερη αισιοδοξία για την Ε.Ε., που οι «27» της Ευρώπης πρέπει να εκμεταλλευθούν.

Σύντομη διάρκεια

Η τωρινή θετική συγκυρία δεν θα διαρκέσει πολύ ακόμα, αναφέρει η έκθεση, ενώ βασική προϋπόθεση για αλλαγές είναι η ευρωπαϊκή συνεργασία. «Είναι μια αναγκαιότητα σε έναν αλληλοεξαρτώμενο κόσμο, στον οποίο οι χώρες δεν μπορούν να υπερασπιστούν τις αξίες, τα συμφέροντα και τις φιλοδοξίες μόνες τους», αναφέρει η έκθεση. Αυτό θα γίνει μόνον αν τα μέλη της Ε.Ε. συμφωνήσουν σε «μια φιλόδοξη αλλά ρεαλιστική συμφωνία», αλλά και να καταπολεμήσουν τον κίνδυνο μιας πιο οπισθοδρομικής, εθνικιστικής και αυταρχικής Ευρώπης.

Αυτή η συμφωνία πρώτα από όλα είναι εφικτή και δεύτερον δεν έχει σκοπό να βάλει την Ε.Ε. να κάνει ένα τεράστιο άλμα ξαφνικά, αλλά πολλά μικρά βήματα.

Πρώτον, για να αντιμετωπιστεί ο αυταρχικός λαϊκισμός πρέπει οι ηγέτες των κρατών-μελών να εξηγήσουν ότι η Ε.Ε. δεν είναι ο υπέρμαχος της «απεριόριστης» παγκοσμιοποίησης. Πρέπει να ενισχυθεί η δυνατότητα της Ενωσης να αντιδρά όταν παραβιάζονται θεμελιώδεις αρχές της.

Ο πολιτικοί των κρατών-μελών πρέπει να καταλάβουν τις εύλογες ανησυχίες των πολιτών τους, να τις πάρουν σοβαρά, αλλά και να ενισχύσουν τη δημοκρατική συμμετοχή των πολιτών, ενώ πρέπει να υπενθυμίζουν τον πραγματικό σκοπό των αυταρχικών λαϊκιστών που δεν είναι άλλος από το να «διχάσουν τις κοινωνίες μας και να υπονομεύσουν τους βασικούς πυλώνες της δημοκρατίας», όπως αναφέρει η έκθεση χαρακτηριστικά.

Τι θα χρειαστεί

Στην έκθεση τονίζεται πως για να γίνει εφαρμογή των παραπάνω μέτρων σίγουρα θα χρειαστεί, πρώτον, μια ισχυρή συνεργασία ανάμεσα στη Γαλλία και στη Γερμανία, δίνοντας όμως και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη τον απαραίτητο χώρο για να να συνεισφέρουν.

Συγχρόνως, αυτός ο διάλογος θα πρέπει να γίνει και δημόσια σε εθνικό επίπεδο βασισμένος σε συγκεκριμένες θέσεις και να μην περιοριστεί σε έναν γενικό διάλογο για το αν χρειάζεται περισσότερη ή λιγότερη Ευρώπη.

Η έκθεση καταλήγει ότι δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η Ε.Ε. των «27» είναι σε θέση να επιτύχει έναν συμβιβασμό που θα οδηγήσει στην περαιτέρω εμβάθυνσή της, καθώς θα χρειαστεί ισχυρή πολιτική βούληση και θάρρος. «Είναι η ώρα όλοι μας να ανταποκριθούμε σε αυτό το κάλεσμα πάνω στο οποίο θα μας κρίνουν οι επόμενες γενιές Ευρωπαίων» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή