ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Τραμπ τουιτάρει και σοκάρει την παγκόσμια οικονομία

o-tramp-toyitarei-kai-sokarei-tin-pagkosmia-oikonomia-2236895

Η διεθνής οικονομική κοινότητα βρίσκεται ενώπιον ενός εμπορικού πολέμου. Οι εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας οδήγησαν τις σχέσεις των ΗΠΑ με τον υπόλοιπο κόσμο σε οριακό σημείο. Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) Χομπέρτου Αζεβέντου προσπάθησε την Παρασκευή να αποκλιμακώσει την ένταση, τονίζοντας ότι «ένας εμπορικός πόλεμος δεν είναι προς το συμφέρον κανενός». Την Πέμπτη, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή δασμών 25% σε όλες τις εισαγωγές χάλυβα και 10% σε όλες τις εισαγωγές αλουμινίου. Αυτή η κίνηση αναμένεται να θίξει τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ.

Αφού προκάλεσε την παγκόσμια κατακραυγή, ο Τραμπ απάντησε με το εξής χαρακτηριστικό μήνυμα στο Twitter: «Οι εμπορικοί πόλεμοι κάνουν καλό και είναι εύκολο να τους κερδίσεις». Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν άργησε να αντιδράσει, ανακοινώνοντας ένα σχέδιο που θα περιλαμβάνει αντίποινα. Συγκεκριμένα, την επιβολή δασμών σε εισαγωγές από τις ΗΠΑ συνολικού ύψους 3,5 δισ. δολαρίων. Στη συνέχεια ο Τραμπ επανήλθε με μήνυμα στο Twitter ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν, επίσης, να εξομοιώσουν τους χαμηλούς φόρους των ξένων προϊόντων στις ΗΠΑ με τους υψηλούς φόρους αμερικανικών προϊόντων στο εξωτερικό.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θεωρεί ότι είναι «εύκολο» να διακόψεις τις εμπορικές συναλλαγές με μια χώρα με την οποία υπάρχει «εμπορικό έλλειμμα 100 δισ. δολαρίων και αυτή αρχίζει να γίνεται προκλητική», σύμφωνα με μήνυμά του στο Twitter. Οι ΗΠΑ, ωστόσο, δεν ανοίγουν μέτωπο μόνο με μία χώρα. Η Βραζιλία, ο Καναδάς και η Νότια Κορέα ήταν πέρυσι οι τρεις μεγαλύτεροι προμηθευτές χάλυβα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παράλληλα, ο Καναδάς, η Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είχαν το 2016 τις μεγαλύτερες εξαγωγές αλουμινίου στις ΗΠΑ. Η πρωτοβουλία του κ. Τραμπ καθιστά τις ΗΠΑ ευάλωτες σε αντίποινα από ισχυρές οικονομίες.

Ενώ οι συγκεκριμένοι δασμοί δεν αναμένεται να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στο διεθνές εμπόριο, αποτελούν «προκλητική παρέμβαση» για τη θωράκιση της αμερικανικής βιομηχανίας και παραβιάζουν τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), δήλωσε διαμαρτυρόμενος έντονα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Σε χθεσινή συνέντευξη στους Financial Times, η επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ είπε πως αν, τελικά, επιβληθούν οι δασμοί από τις ΗΠΑ τότε όχι μόνον η Ε.Ε. αλλά και η Βραζιλία και ο Καναδάς θα αναγκαστούν να αντιδράσουν.

Αν και υπάρχουν υποψίες πως η κίνηση του κ. Τραμπ θα δημιουργήσει ένταση στις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα, το Πεκίνο τηρεί χαμηλούς τόνους. Εξάλλου μόνον το 2% των εισαγωγών χάλυβα στις ΗΠΑ προέρχεται από την Κίνα. Αρκετά δυσάρεστο θα ήταν, όμως, το ενδεχόμενο να επιδεινωθούν οι εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με μακροχρόνιους συμμάχους.