Μοσκοβισί: «Σεβασμός στους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.»

Μοσκοβισί: «Σεβασμός στους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.»

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. «Δεν συμφέρει τις Βρυξέλλες να ξεκινήσουν μια μάχη με την Ιταλία όσον αφορά το “εκρηκτικό” χρέος της τελευταίας και τους δημοσιονομικούς της στόχους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Ρώμη δεν θα πρέπει να σέβεται τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.», δήλωσε χθες ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

«Δεν συμφέρει κανέναν να ξεσπάσει κρίση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ιταλίας, διότι η Ιταλία είναι μια πολύ σημαντική χώρα για το παρόν και το μέλλον της Ευρωζώνης», δήλωσε ο επίτροπος Μοσκοβισί στην τηλεόραση BFM της Γαλλίας και πρόσθεσε ότι κανείς δεν πρόκειται να κερδίσει αν η Ιταλία εξακολουθήσει να μη σέβεται τους κάνονες και να μην παίρνει μέτρα για να μειώσει το χρέος της που γίνεται όλο και πιο «εκρηκτικό». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα έχει κρατήσει σταθερή και αδιαπραγμάτευτη στάση όσον αφορά την Ιταλία και την κατάθεση του προϋπολογισμού της, δηλώνοντας ξανά και ξανά ότι δεν μπορεί να διατυπώσει την άποψή της μέχρι να γίνει η επίσημη κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού στις 15 Οκτωβρίου. «Εως τότε δεν μπορούμε να κάνουμε κανένα απολύτως σχόλιο», επαναλάμβανε για ακόμη μια φορά ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χθες στις Βρυξέλλες.

Τρεις τουλάχιστον αξιωματούχοι που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, δήλωσαν στο Bloomberg ότι οι στόχοι του προϋπολογισμού που παρουσίασε η Ιταλία βρίσκονται εκτός των συμβατικών της υποχρεώσεων. Επισήμως, όμως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σχολιάζει τίποτα πριν παρουσιαστεί το πλήρες προσχέδιο του προϋπολογισμού.

«Οταν είστε τόσο χρεωμένοι, έχετε πολλά προβλήματα και δεν μπορείτε να δράσετε απρόσκοπτα», πρόσθεσε ο Γάλλος επίτροπος στις δηλώσεις του.

«Η σταδιακή ανάκαμψη με πολύ υψηλό χρέος, τελικά, μπορεί να στραφεί εναντίον σας». Η αύξηση των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων ήταν αρκετά μεγάλη την Παρασκευή και παρόλο που ξεπέρασε το 3% και έφτασε στο 3,25%, παρέμεινε εντός λογικών επιπέδων, γεγονός που έφερε μια ανακούφιση στις Βρυξέλλες, διότι δεν επιβεβαιώθηκαν οι χειρότεροι φόβοι για πρόκληση πανικού, τουλάχιστον σε αυτή τη χρονική περίοδο. Ομως το γεγονός ότι το κόστος δανεισμού της Ιταλίας αυτή τη στιγμή βρίσκεται πάνω από 100 μονάδες βάσης υψηλότερα από το κόστος δανεισμού της Κύπρου, η οποία μόλις αυτόν τον μήνα αναβαθμίστηκε πιστοληπτικά από την κατηγορία «σκουπίδια», δεν αποτελεί αναμφίβολα θετικό σημάδι.

Ο προϋπολογισμός της Ιταλίας για το 2019 πρέπει να υποβληθεί στις Βρυξέλλες στις 15 Οκτωβρίου και στο ιταλικό Κοινοβούλιο, που εδρεύει στη Ρώμη, μέχρι τις 20 Οκτωβρίου, ενώ πρέπει να έχει εγκριθεί έως τα τέλη του έτους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε χθες ότι θα αξιολογήσει τα σχέδια προϋπολογισμού της Ιταλίας, αλλά και για όλα τα μέλη της Ευρωζώνης, πριν από τα τέλη Νοεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή