Κρας τεστ για το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ η επόμενη χρονιά

Κρας τεστ για το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ η επόμενη χρονιά

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθοριστική χρονιά για το μέλλον του ΕΦΚΑ και την τύχη των συντάξεων εκτιμάται πως θα είναι το 2019, καθώς ο προϋπολογισμός του για το 2019 προβλέπει μεν πλεόνασμα της τάξης των 245 εκατ. ευρώ, το οποίο όμως είναι σημαντικά περιορισμένο σε σχέση με τα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας του υπερφορέα κύριας ασφάλισης όλων των πολιτών.

Η διατήρηση της πλεονασματικής πορείας του ΕΦΚΑ αποτελεί, σύμφωνα με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αναγκαία συνθήκη για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, ιδιαίτερα κατά τον επόμενο χρόνο. Και αυτό γιατί μια σειρά από νομοθετικές διατάξεις του παρελθόντος έχουν πλέον ανατραπεί, με αιχμή την κατάργηση των περικοπών στις συντάξεις και τη μείωση των εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους που δηλώνουν εισόδημα άνω των 7.000 ευρώ.

Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, τα έσοδα Νοεμβρίου είναι μειωμένα σε σχέση τόσο με τον προηγούμενο μήνα Οκτώβριο, όσο και με τον αντίστοιχο μήνα του 2017, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι η γενικευμένη παροχολογία σε συνδυασμό με τις αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις των ασφαλισμένων κατά τους τελευταίους μήνες του έτους, δημιούργησαν μια άτυπη στάση πληρωμών, κυρίως από την πλευρά των μη μισθωτών.

Για το 2019 πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο προϋπολογισμός του ΕΦΚΑ προβλέπει μειωμένο πλεόνασμα της τάξης των 245 εκατ. ευρώ, έναντι 527,5 εκατ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα κλείσει τελικά ο τρέχων προϋπολογισμός του Ταμείου και 581,8 εκατ. ευρώ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός 2018. Να σημειωθεί ότι το πλεόνασμα του υπερφορέα κατά την πρώτη χρονιά λειτουργίας του το 2017, ήταν της τάξης των 715,6 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, όπως φάνηκε και από το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού που ψηφίζεται στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, σημαντικότατη είναι η μείωση της κρατικής επιχορήγησης, ενώ το πλεόνασμα εξασφαλίζεται λόγω της αύξησης της μισθωτής απασχόλησης και κατά συνέπεια των εσόδων από εισφορές αλλά και της δραματικής μείωσης της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Αναλυτικά, η κρατική χρηματοδότηση θα μειωθεί τον επόμενο χρόνο σε 13,8 δισ. ευρώ έναντι 14,3 δισ. ευρώ του 2018. Να σημειωθεί μάλιστα ότι για το 2019 ο ΕΦΚΑ δεν θα λάβει ούτε την «έκτακτη» επιχορήγηση ύψους 395 εκατ. ευρώ από τον «ασφαλιστικό κουμπαρά» – ΑΚΑΓΕ.

Μειωμένες θα είναι και οι δαπάνες για παροχές – συντάξεις, καθώς για το 2019 εκτιμάται ότι –χωρίς τις περικοπές των προσωπικών διαφορών και παρά τις αυξήσεις σε 620.000 συνταξιούχους– θα δοθούν για κύριες συντάξεις 24,9 δισ. ευρώ, έναντι εκτίμησης για το 2018 25,2 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί εδώ, ότι το 2019 είναι η τελευταία χρονιά διατήρησης του ΕΚΑΣ, για το οποίο βέβαια θα διατεθούν μόλις 61 εκατ. ευρώ, με την παροχή να περιορίζεται στα 12 ευρώ ανά δικαιούχο από 30 ευρώ σήμερα (ο προϋπολογισμός του 2018 προέβλεπε δαπάνη της τάξης των 130 εκατ. ευρώ). Στη διατήρηση της πλεονασματικής πορείας του Ταμείου συμβάλλει βέβαια και η αύξηση της μισθωτής απασχόλησης με αντίστοιχο αντίκτυπο στα έσοδα από εισφορές. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο προϋπολογισμός του ΕΦΚΑ προβλέπει ότι τον επόμενο χρόνο τα έσοδα από εισφορές θα αυξηθούν στα 9,6 δισ. ευρώ, έναντι 9,1 δισ. κατά το τρέχον έτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή