Το πακέτο παροχών «πάγωσε» τις πληρωμές

Το πακέτο παροχών «πάγωσε» τις πληρωμές

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα τεράστια ποσά που πρέπει να δώσει η κυβέρνηση για κοινωνικό μέρισμα, αναδρομικά στα ειδικά μισθολόγια, επίδομα θέρμανσης κ.λπ. άνω του 1,5 δισ. ευρώ, την οδήγησαν στην απόφαση να σταματήσει τις πληρωμές σε φορείς του Δημοσίου, στο «πάγωμα» των επενδυτικών δαπανών αλλά και των επιστροφών φόρων.

Πρόκειται για μία πρωτοφανή υστέρηση στον τομέα των δαπανών συνολικού ύψους 2,8 δισ. ευρώ, ενώ εάν συνυπολογισθούν και οι μειωμένες επιστροφές φόρου καταγράφεται υστέρηση πληρωμών που προσεγγίζουν τα 3,3 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα με την πρακτική αυτή της κυβέρνησης το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού εκτινάχθηκε στα 7,6 δισ. ευρώ και είναι υψηλότερο κατά 3,54 δισ. ευρώ από τον στόχο που είχε τεθεί για το διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου.

Από τα 2,8 δισ. ευρώ των μειωμένων δαπανών το 1,55 δισ. ευρώ αφορά τις επενδυτικές δαπάνες του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και, όπως όλα δείχνουν, είναι αδύνατον το πρόγραμμα να εκτελεσθεί κανονικά μέχρι το τέλος του έτους, παρά το γεγονός ότι στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού τονίζεται ότι θα υλοποιηθεί πλήρως. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην αγορά αλλά κυρίως στον προσπάθεια μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας. Υπενθυμίζεται ότι το 2017 η υστέρηση στο ΠΔΕ ήταν της τάξης των 800 και πλέον εκατ. ευρώ, κάτι που επέτρεψε στην κυβέρνηση να δώσει το κοινωνικό μέρισμα.

Ταυτόχρονα, η απόφαση της κυβέρνησης να μην αποδώσει τα οφειλόμενα στους φορείς του Δημοσίου συνεπάγεται αδυναμία από πλευράς τους να ανταποκριθούν στις πάγιες ανάγκες τους, τη στιγμή μάλιστα που αρκετοί από αυτούς έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Σημειώνεται ότι εκτός από τη συγκράτηση των δαπανών η κυβέρνηση σταμάτησε αμέσως μετά την έξοδο από το μνημόνιο να πληρώνει τα χρέη της προς τους προμηθευτές του Δημοσίου, με αποτέλεσμα αυτά να διατηρούνται στα επίπεδα των 2,6 δισ. ευρώ.

Με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώνεται στα 7,6 δισ. ευρώ στο 11μηνο του έτους, ποσό το οποίο είναι αυξημένο κατά 3,54 δισ. ευρώ από τον στόχο που είχε τεθεί για το διάστημα αυτό. Ωστόσο, το πρωτογενές πλεόνασμα θα ήταν μικρότερο εάν η κυβέρνηση εκπλήρωνε τις υποχρεώσεις της. Συγκεκριμένα:

• Υποεκτελείται κατά 1,55 δισ. ευρώ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Δηλαδή οι επενδύσεις έχουν «παγώσει».

• Οι επιστροφές φόρου είναι λιγότερες κατά 475 εκατ. ευρώ, ενώ

• Οι πρωτογενείς δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι μειωμένες κατά 1,245 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, για την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2018 το ύψος των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 45,60 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 636 εκατ. ευρώ. Οι επιστροφές εσόδων (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 3,181 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 475 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (3.866 εκατ. ευρώ). Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 1,855 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 109 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού αυτές ανήλθαν σε 42,414 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 1,25 δισ. ευρώ έναντι του στόχου.

Οι δαπάνες του ΠΔΕ διαμορφώθηκαν σε 2,495 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση έναντι του στόχου κατά 1,55 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή