Η επιδότηση οφειλετών στην προστασία α΄κατοικίας

Η επιδότηση οφειλετών στην προστασία α΄κατοικίας

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από 20% έως 50% προβλέπεται ότι θα μπορεί να φτάσει η επιδότηση δικαιούχων που θα ενταχθούν στην πλατφόρμα για τη ρύθμιση των οφειλών στο πλαίσιο του νέου καθεστώτος για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ ειδικά για τους επιχειρηματίες η επιδότηση δεν θα μπορεί να ξεπερνά το 30%. Το ποσοστό επιδότησης με βάση το κυβερνητικό σχέδιο που θα υποβληθεί προς έγκριση στην DG Comp, θα υπολογίζεται επί του εισοδήματος του δανειολήπτη, όπως αυτό ορίζεται ήδη στον νέο νόμο και το οποίο αποτελεί και κριτήριο επιλεξιμότητας για την ένταξη ενός δανειολήπτη στο νέο ευνοϊκό καθεστώς προστασίας.

Υπενθυμίζεται πως ο νόμος προβλέπει ότι για να ενταχθεί κάποιος στην πλατφόρμα θα πρέπει το εισόδημα να μην ξεπερνά τις 12.500 ευρώ όταν πρόκειται για άγαμο. Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 8.500 ευρώ όταν πρόκειται για ζευγάρι και φθάνει τις 21.000 ευρώ και κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος έως και τρία.

Μπορεί δηλαδή να φτάσει έως και τις 36.000 ευρώ όταν πρόκειται για ζευγάρι με τρία παιδιά.

Για τον υπολογισμό της επιδότησης η κάθε εισοδηματική κατηγορία με βάση το είδος του νοικοκυριού, δηλαδή αν πρόκειται για άγαμο ή για έγγαμο και ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων μελών, θα διαιρείται διά τέσσερα και η επιδότηση, που θα μπορεί να είναι 20%, 30%, 40% ή 50% θα εφαρμόζεται αντιστρόφως ανάλογα του εισοδήματος.

Παραδείγματος χάρη, η πρώτη εισοδηματική κατηγορία, αυτή των 12.500 ευρώ, διαιρούμενη διά τέσσερα διαμορφώνει το ύψος της επιδότησης ως εξής:

• Για όσους έχουν εισόδημα έως 3.125 ευρώ η επιδότηση θα διαμορφώνεται στο 50% της δόσης που θα προκύπτει από τη ρύθμιση του δανείου.

• Για όσους έχουν εισόδημα από 3.126 έως 6.250, η επιδότηση θα διαμορφώνεται στο 40% της δόσης που θα προκύπτει από τη ρύθμιση του δανείου.

• Για όσους έχουν εισόδημα από 6.251 έως 9.375 ευρώ, η επιδότηση θα διαμορφώνεται στο 30% της δόσης που θα προκύπτει από τη ρύθμιση του δανείου.

• Για όσους έχουν εισόδημα από 9.376 έως 12.500 ευρώ, η επιδότηση θα διαμορφώνεται στο 20% της δόσης που θα προκύπτει από τη ρύθμιση του δανείου.

Αντίστοιχη διαίρεση θα γίνεται σε όλες τις εισοδηματικές κατηγορίες και το ποσοστό της επιδότησης θα εφαρμόζεται με τον ίδιο αντίστροφο τρόπο, δηλαδή το μεγαλύτερο ποσοστό επιδότησης στο κάτω εισοδηματικό μέρος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή