ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

14.191 αιτήσεις προστασίας της πρώτης κατοικίας

14-191-aitiseis-prostasias-tis-protis-katoikias-2332767

Με γεωμετρική πρόοδο αυξάνεται ο αριθμός των δανειοληπτών που έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία προετοιμασίας της αίτησής τους μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Ο αριθμός των αιτήσεων μέχρι και την Κυριακή 11 Αυγούστου ανήλθε στις 14.191 έναντι 12.836 μια ακριβώς εβδομάδα πριν, ενώ τις 64.657 έχει φτάσει ο αριθμός των οφειλετών που έχουν επισκεφθεί την πλατφόρμα διερευνητικά και εξετάζουν το ενδεχόμενο υποβολής αίτησης.

Αν και στις τράπεζες έχουν αποσταλεί μόλις 17 ολοκληρωμένα αιτήματα, από την πλευρά τους διατυπώνεται αισιοδοξία για τη σταδιακή ένταξη από τον Σεπτέμβριο όλο και μεγαλύτερου αριθμού δανειοληπτών. Σύμφωνα με τις απόψεις τραπεζικών στελεχών, με δεδομένο ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας μετράει μόλις 40 ημέρες λειτουργίας, η επισκεψιμότητα κρίνεται ικανοποιητική και η απήχηση που θα έχει κυρίως σε ό,τι αφορά την αποσυμφόρηση των ειρηνοδικείων από τις προσφυγές μέσω του νόμου Κατσέλη, θα αποσαφηνιστεί το φθινόπωρο, οπότε και θα φανεί κατά πόσον ο αριθμός των αιτήσεων θα φτάσει τις αρχικές εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για 150.000 οφειλέτες.

Εμπόδιο στην ομαλή εξέλιξη της διαδικασίας φαίνεται ότι θα αποτελέσει η εξασφάλιση από τους δανειολήπτες του πιστοποιητικού βαρών της πρώτης κατοικίας, το οποίο εκδίδεται από τα υποθηκοφυλακεία και είναι το μοναδικό έγγραφο που θα πρέπει να προσκομίσει ο δανειολήπτης, καθώς τα υπόλοιπα δικαιολογητικά αναρτώνται ηλεκτρονικά από την ΑΔΑΕ και τις τράπεζες. Σύμφωνα με καταγγελίες από δανειολήπτες που θέλουν να ενταχθούν στην πλατφόρμα, ο χρόνος για την απόκτηση του πιστοποιητικού βαρών του ακινήτου από τα υποθηκοφυλακείαφθάνει τους 6 μήνες, τη στιγμή που η λειτουργία της πλατφόρμας έχει προβλεφθεί ότι θα λήξει στα τέλη του 2019, δηλαδή περίπου σε τέσσερις μήνες. Η αδυναμία για την έγκαιρη απόκτηση του πιστοποιητικού βαρών ενδέχεται να λειτουργήσει ως τροχοπέδη για έναν σημαντικό αριθμό δανειοληπτών, υπονομεύοντας τη διαδικασία για την ομαλή υποβολή των αιτήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόβλημα συνδέεται με την ένταξη των υποθηκοφυλάκων στο Εθνικό Κτηματολόγιο και ένα είδος «λευκής απεργίας» στην οποία καταφεύγουν οι εν λόγω επαγγελματίες ως αντίδραση στον νόμο που προβλέπει ουσιαστικά την κατάργησή τους από το 2020.

Οι τράπεζες από την πλευρά τους προετοιμάζονται για συνδυαστικές λύσεις αντιμετώπισης του προβλήματος της υπερχρέωσης όσων νοικοκυριών έχουν εκτός από στεγαστικά δάνεια που συνδέονται με την πρώτη τους κατοικία, και οφειλές από καταναλωτικά δάνεια και κάρτες. Με δεδομένο ότι στην ηλεκτρονική πλατφόρμα μπορούν να ρυθμιστούν μόνο τα στεγαστικά δάνεια ή όσα επαγγελματικά έχουν ενέχυρο την πρώτη κατοικία του οφειλέτη, οι τράπεζες προετοιμάζουν λύσεις «κουρέματος» έως και 80% και για τις οφειλές από καταναλωτικά δάνεια και κάρτες. Η λύση αυτή εκτιμάται ότι θα βοηθήσει στη συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος της υπερχρέωσης των συγκεκριμένων νοικοκυριών, αποτρέποντας την προσφυγή τους ή την παραμονή τους στον νόμο Κατσέλη, ο οποίος θα πρέπει ούτως ή άλλως να αναθεωρηθεί στο πλαίσιο σχετικής μνημονιακής υποχρέωσης.