ΕΝΔΙΣΥ: Τα αναδρομικά των συνταξιούχων πρέπει να επιστραφούν

ΕΝΔΙΣΥ: Τα αναδρομικά των συνταξιούχων πρέπει να επιστραφούν

1' 21" χρόνος ανάγνωσης

Να συμμορφωθεί με τις αμετάκλητες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ και να καταβάλει σε 2 εκατ. συνταξιούχους τα αναδρομικά, ανεξάρτητα από την επικείμενη απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου για τον νόμο Κατρούγκαλου, καλεί την κυβέρνηση το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ). Οπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή του το Ενιαίο Δίκτυο, ανεξάρτητα από την επικείμενη απόφαση του ΣτΕ κατά του νόμου Κατρούγκαλου, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να επιστρέψει χρήματα σε 2 εκατ. συνταξιούχους, γιατί υπάρχει η προηγούμενη απόφαση του δικαστηρίου. Συγκεκριμένα, επισημαίνει το ΕΝΔΙΣΥ, με την απόφαση που εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2015, κρίθηκαν αντισυνταγματικές και θα έπρεπε να μην επιβάλλονται οι μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, ενώ και τα δώρα που καταργήθηκαν (με τον ν. 4093) θα πρέπει να επιστραφούν.

Παράλληλα, καταγράφει μια σειρά από περιπτώσεις που δείχνουν τον δρόμο της πληρωμής, όπως:

α) Οι συνταξιούχοι δικαστές εισέπραξαν τα αντίστοιχα αναδρομικά ποσά για τους συγκεκριμένους νόμους με απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου άρθρ. 88Σ (Μισθοδικείο) το 2018.

β) Εχει εκτελεστεί ήδη από τον ΕΦΚΑ πρωτόδικη απόφαση των Διοικητικών Δικαστηρίων που αφορούσε διεκδικήσεις αναδρομικών (των συγκεκριμένων νόμων) η οποία αναφέρεται σε συνταξιούχους της ΔΕΗ.

γ) Με νομοθετική ρύθμιση επεστράφησαν αναδρομικά σε ενστόλους, καθηγητές πανεπιστημίου και γιατρούς του ΕΣΥ.

Οπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΝΔΙΣΥ Νίκος Χατζόπουλος, είναι δεδομένη η υποχρέωση της πολιτείας να συμμορφωθεί με τις αμετάκλητες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ, που υποχρεώνουν την κυβέρνηση να αναπροσαρμόσει τις συντάξεις στα προ του 2012 επίπεδα. Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων τονίζει μάλιστα, ότι τα μόνα αναδρομικά που προκύπτουν και σχετίζονται με τον νόμο Κατρούγκαλου (4387/16) είναι τα ποσά που έχουν περικοπεί παρανόμως στις επικουρικές συντάξεις από τον 6ο του 2016 και μετά.