Δυνατότητα επικουρικής σύνταξης μεταξύ 60 – 70 ετών

Δυνατότητα επικουρικής σύνταξης μεταξύ 60 – 70 ετών

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυνατότητα επιλογής της ηλικίας, μεταξύ 60 και 70 ετών, για τη λήψη επικουρικής σύνταξης θα έχουν οι νέοι εργαζόμενοι που από την 1η Ιανουαρίου 2021 θα ενταχθούν στον νέο κεφαλαιοποιητικό κλάδο του ΕΤΕΑΕΠ. Αν και η αρμόδια Επιτροπή Σοφών που έχει συσταθεί, προκειμένου να μελετήσει κάθε πιθανή λεπτομέρεια του νέου συστήματος, έχει ακόμη πολλά ανοικτά θέματα να εξετάσει, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας φαίνεται πως έχει καταλήξει στις βασικές αρχές που θα διέπουν το νέο σύστημα. Μεταξύ αυτών των αρχών περιλαμβάνεται, για παράδειγμα, η αποσύνδεση της υποχρέωσης για λήψη πρώτα της κύριας σύνταξης, ώστε στη συνέχεια να λάβει κάποιος ασφαλισμένος την επικουρική.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νότη Μηταράκη, η λήψη της νέας επικουρικής θα μπορεί να γίνει μεταξύ της ηλικίας των 60 – 70 ετών. Μάλιστα, ο ασφαλισμένος του νέου ΕΤΕΑΕΠ θα λαμβάνει το 25% του ποσού που θα περιέχει ο ατομικός του «κουμπαράς» ως εφάπαξ παροχή, και το υπόλοιπο 75% ως σύνταξη. Ο κ. Μηταράκης έχει περιγράψει στη 13μελή Επιτροπή Σοφών, που αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου σήμερα, τις βασικές αρχές της προωθούμενης μεταρρύθμισης. Ετσι, για παράδειγμα, το σημερινό σύστημα της επικουρικής σύνταξης του ΕΤΕΑΕΠ θα παραμείνει ανοικτό έως τις 31/12/2020 με όσους είναι ήδη στην αγορά εργασίας. Οι νέοι εργαζόμενοι από το 2021 και μετά, θα εντάσσονται υποχρεωτικά στο νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Η επιτροπή δεν έχει αποφασίσει για το αν θα πρέπει να ενταχθούν σε αυτό το νέο σύστημα και οι παλαιοί ασφαλισμένοι που δεν έχουν επικουρική ασφάλιση (ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες).

Το ΕΤΕΑΕΠ, όπως ξεκαθάρισε ο κ. Μηταράκης, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής κατά τη διαδικασία ορισμού του κ. Ευάγγελου Κωνσταντίνου στη θέση του διοικητή, θα είναι ο διαχειριστής του συστήματος και ο κύριος πάροχος της νέας επικουρικής. Στην πράξη, ο ασφαλισμένος εφόσον δεν αιτηθεί το αντίθετο, θα επιλέγει ο ατομικός του λογαριασμός να παραμένει στο ΕΤΕΑΕΠ και να τον διαχειρίζεται η εταιρεία διαχείρισης των αποθεματικών των Ταμείων που θα προκύψει μέσω της ενοποίησης της ΕΔΕΚΤ και της ΑΕΔΑΚ των Ταμείων. Με μια αίτηση βέβαια, ο ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέγει κάποιον άλλον πάροχο, πιστοποιημένο και εγκεκριμένο από τις ελεγκτικές αρχές, όπως για παράδειγμα ασφαλιστικές εταιρείες ή επαγγελματικά ταμεία.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής αναμένεται να συζητηθούν ζητήματα επενδύσεων (κανόνες, διαχειριστής και εποπτεία) με αιχμή τη νέα κοινοτική οδηγία 2016/2341 (συνηθέστερα καλούμενη IORPII) που αφορά τις δραστηριότητες και την εποπτεία των ιδρυμάτων επαγγελματικών συνταξιοδοτικών παροχών, το θέμα επιλογής εναλλακτικών παρόχων και πώς αυτοί θα προχωρούν για παράδειγμα στη δημιουργία προϊόντων ειδικού σκοπού που θα απευθύνονται στους ασφαλισμένους του ΕΤΕΑΕΠ, καθώς και η τύχη των υφιστάμενων ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης όχι μόνο προαιρετικού χαρακτήρα, αλλά και των τεσσάρων επαγγελματικών ταμείων υποχρεωτικής ασφάλιση. Μάλιστα, σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να ξεκαθαριστεί εάν το νέο κεφαλαιοποιητικό ΕΤΕΑΕΠ και η περιουσία αυτού θα ενταχθούν στους φορείς της γενικής κυβέρνησης ή όχι. Προβληματισμός επικρατεί και για το θέμα των Ταμείων εφάπαξ, με τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νότη Μηταράκη να ξεκαθαρίζει ότι δεν θα συμπεριληφθεί κάποια διάταξη στο υπό διαμόρφωση σχέδιο νόμου για την επικούρηση.

Το θέμα πιθανότατα να ανοίξει εκ νέου μετά την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ για τον νόμο Κατρούγκαλου.

Σε κάποια από τις επόμενες συναντήσεις των ειδικών, θα συζητηθεί και το επίσης δύσκολο θέμα της μετάβασης, με την εθνική αναλογιστική αρχή να μελετά ήδη το κόστος για την επόμενη 30ετία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή