ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι «μεταγραφές» βαθαίνουν το ρήγμα

Οι «μεταγραφές» βαθαίνουν το ρήγμα

H ανάρτηση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λίγο μετά την ανακοίνωση των ονομάτων που συμμετέχουν στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στη Χαριλάου Τρικούπη για τις νέες «πασοκικές μεταγραφές» της Κουμουνδούρου. Ο πρώην υπουργός, και στενός συνεργάτης της κ. Γεννηματά, επιτέθηκε στην κ. Ρεγγίνα Βάρτζελη, άλλοτε διευθύντρια του γραφείου του Γιώργου Παπανδρέου ως πρωθυπουργού. «Τηλεφωνούσε στους βουλευτές και απειλούσε να μας διαγράψει αν είχαμε πει κάτι που δεν της άρεσε», είπε ο βουλευτής Αρκαδίας, που δήλωσε «χαρούμενος» για τη μεταπήδηση της κ. Βάρζτελη, γιατί «τέτοιοι άνθρωποι αξίζουν να είναι στον ΣΥΡΙΖΑ».

Στη Χαριλάου Τρικούπη επισήμως σχολιάζουν πως πρόκειται για «παλιά υλικά» που είχαν εδώ και καιρό «εξαγοραστεί». Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση του διευθυντή της Φώφης Γεννηματά, Μανώλη Οθωνα: «Οι εξ-αγορές από το καλάθι της περυσινής Black Friday της Κεντροαριστεράς παρουσιάστηκαν ως φετινά ψώνια. Τέτοια απόγνωση…», σημείωσε. Αυτό στο προσκήνιο. Στο παρασκήνιο προφανώς και υπάρχει προβληματισμός για την ευρύτερη στάση του Γιώργου Παπανδρέου και στο κατά πόσον ο πρώην πρωθυπουργός «εγκρίνει» ή όχι τις μετακινήσεις. Η κ. Βάρτζελη πάντως εδώ και καιρό δεν μετείχε στο στενό επιτελείο του πρώην πρωθυπουργού. Το ευρύτερο όμως παζλ δεν μπορεί να αγνοηθεί. Ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου είχε πάρει ουσιαστικά θέση υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, κόντρα στο κόμμα του, έχει σταθερά αντιδεξιά ρητορική όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στελέχη με σημείο αναφοράς τον παπανδρεϊσμό έχουν φλερτάρει με τον Αλέξη Τσίπρα. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις, οι προσωπικοί φίλοι και γιατροί του Ανδρέα Παπανδρέου, Θύμιος Λιβάνης, που ανακοινώθηκε μέλος της ΚΕΑ, αλλά και Δημήτρης Κρεμαστινός, που είχε ταχθεί υπέρ του διαλόγου με τον ΣΥΡΙΖΑ, κόντρα στην κ. Γεννηματά.

Το παζλ συμπληρώνεται από στελέχη που ομνύουν στις ιδρυτικές αξίες του ΠΑΣΟΚ και από το 2010 μέχρι σήμερα έχουν προσχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ. Η λίστα είναι μακρά και περιλαμβάνει τους Κοτσακά, Κουρουμπλή, Σπίρτζη, Κατσέλη, Ξενογιαννακοπούλου και τελευταία τους Ραγκούση και Μωραΐτη, ενώ το ίδιο συμβαίνει και πιο κάτω με στελέχη από την κομματική βάση, όπως για παράδειγμα ο δικηγόρος Αγαμέμνων Τάτσης, ιστορικό στέλεχος της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, αλλά και σύμβουλος του Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου. Τα παραπάνω δεν σημαίνουν πως στη Χαριλάου Τρικούπη χρεώνουν απευθείας στον πρώην πρωθυπουργό τις μετακινήσεις. Η πρόσφατη όμως απουσία του από το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ αποτελεί ακόμα ένα κομμάτι που επιτείνει την ενόχληση στην ηγεσία του κόμματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλο αυτό το παζλ κρατάει χαμηλούς τόνους γιατί πρέπει να διαφυλάξει τις δικές του εσωκομματικές ισορροπίες. Η μαζική μετακίνηση στελεχών του ΠΑΣΟΚ μπορεί να ανοίξει εκ νέου έναν κύκλο εσωστρέφειας, πυροδοτώντας τη συζήτηση περί «πασοκοποίησης» του κόμματος, κάτι που δεν θα ήθελε στην παρούσα φάση ο Αλέξης Τσίπρας. Η αίσθηση πάντως στην Κουμουνδούρου είναι πως το ΚΙΝΑΛ διαπιστώνει αργοπορημένα ότι η μετακίνηση στελεχών του προς τον ΣΥΡΙΖΑ «είναι νομοτελειακή, λόγω της ανιστόρητης ταύτισής του με τον κ. Μητσοτάκη».