Φόροι 2 δισ. στον τελευταίο «λογαριασμό» του 2019

Φόροι 2 δισ. στον τελευταίο «λογαριασμό» του 2019

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ένα βαρύ λογαριασμό κλείνει η χρονιά για εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου θα πρέπει να πληρώσουν φόρους και τέλη ύψους 2 δισ. ευρώ. Επιπλέον, ένα σημαντικό τμήμα των φορολογουμένων που έχουν οφειλές θα πρέπει να καλύψουν και τη μηνιαία δόση της ρύθμισης των 120 δόσεων ή των ρυθμίσεων (πάγια ρύθμιση – 100 δόσεις) που εξυπηρετούν για την τμηματική εξόφληση των χρεών τους.

Η εξέλιξη των εσόδων θα κρίνει και το ύψος του φετινού μερίσματος, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα από τον πρωθυπουργό. Τις προσεχείς μέρες το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα έχει και τα οριστικά στοιχεία του Νοεμβρίου, μήνα κατά τον οποίο οι φορολογούμενοι κλήθηκαν να πληρώσουν φόρους 1,5 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, μέχρι το τέλος του έτους οι φορολογούμενοι πρέπει να πληρώσουν:

1. Την τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ ύψους 500 εκατ. εκατ., των οποίων τα 400 εκατ. θα καταβάλλουν τα νοικοκυριά και τα υπόλοιπα οι επιχειρήσεις. Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ φέτος υπόχρεοι σε ΕΝΦΙΑ είναι 6,3 εκατ. φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις με το ποσό του φόρου να φθάνει τα 2,53 δισ. Σημειώνεται ότι ο φετινός ΕΝΦΙΑ είναι μειωμένος κατά περίπου 20% σε σύγκριση με το περυσινό έτος όπου είχαν βεβαιωθεί φόροι ύψους 3,093 δισ. ευρώ

2. Την τελευταία δόση του φόρου για τις επιχειρήσεις που ανέρχεται σε 500 εκατ., καθώς και τον φόρο επί των μερισμάτων που καταβάλλεται τον Δεκέμβριο. Σημειώνεται ότι για τα κέρδη του 2019 που θα φορολογηθούν το 2020, ο φόρος θα υπολογιστεί με συντελεστή 24%, ενώ τα μερίσματα με συντελεστή 5%. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ, 255.018 επιχειρήσεις είχαν δηλώσει για το 2017 φορολογητέα κέρδη ύψους 13,36 δισ. ευρώ στην εφορία και πλήρωσαν φόρους ύψους 3,89 δισ. Ωστόσο, από το σύνολο των επιχειρήσεων 100.018 ήταν ζημιογόνες, ενώ 62.255 δήλωσαν μηδενικά κέρδη.  Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων έφθασαν τα 254,5  δισ.

3. Τα τέλη κυκλοφορίας τα οποία θα πρέπει να πληρωθούν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2019. Το ποσό που υπολογίζει να εισπράξει το Δημόσιο υπολογίζεται σε 1,1 δισ.  Τα τέλη του 2020 υπολογίζονται όπως και το προηγούμενο έτος και συγκεκριμένα οι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν από 22 ευρώ έως 1.380 ευρώ. Το ποσό υπολογίζεται είτε με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα είτε με βάση τα κυβικά του κινητήρα και το έτος ταξινόμησης.

Μικρό καλάθι

Πάντως, από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κρατούν μικρό καλάθι για το ύψος του μερίσματος παρά τις διαφορετικές εκτιμήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο οικονομικό επιτελείο υπάρχουν σκέψεις τα χρήματα να πιστωθούν κατευθείαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων με βάση τα στοιχεία που διαθέτει η ΑΑΔΕ από τις φορολογικές δηλώσεις των υπόχρεων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT