Το Eurogroup ενέκρινε την εκταμίευση 767 εκατ. ευρώ

Το Eurogroup ενέκρινε την εκταμίευση 767 εκατ. ευρώ

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Πράσινο φως για την επιστροφή των 767 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών επί των ελληνικών ομολόγων (SMPs και ANFAs) έδωσε χθες το Eurogroup. Συγχρόνως εισακούστηκε το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης και δόθηκε η εντολή να ξεκινήσει η τεχνική επεξεργασία που θα επιτρέψει από εδώ και εμπρός τα κέρδη αυτά να χρησιμοποιούνται για επενδυτικούς σκοπούς και όχι για την άμεση αποπληρωμή του χρέους. «Στο Eurogroup αναγνωρίστηκε από όλους τους συμμετέχοντες η καλή πορεία της οικονομίας, η πρόοδος, η κάλυψη των κενών και των δεσμεύσεων που είχε αφήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, η θετική δυναμική και αποφασίστηκε η εκταμίευση του δεύτερου πακέτου μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους συνολικού ύψους 767 εκατ. ευρώ», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και τόνισε πως «η αποδέσμευση έρχεται χωρίς όρους, προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα που είχαν τεθεί παλιότερα».

Η επιστροφή των χρημάτων στα ελληνικά ταμεία όμως αναμένεται να γίνει από το νέο έτος, καθώς πρώτα απαιτείται η τυπική έγκριση από μια σειρά ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων ανάμεσά τους και η επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της γερμανικής Βουλής.

Συγχρόνως, σύμφωνα με την απόφαση που υιοθέτησε το Eurogroup, δίνεται η εντολή στους ευρωπαϊκούς θεσμούς να ξεκινήσουν την τεχνική επεξεργασία για το πώς τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επενδυτικές δράσεις και όχι για άμεση αποπληρωμή του χρέους, ικανοποιώντας αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης. Τα κράτη-μέλη όμως τόνισαν πως η χρήση αυτών των χρημάτων θα πρέπει να γίνει με ουδέτερο δημοσιονομικά τρόπο και ότι δεν θα αλλάξει τον στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων. Το προσχέδιο της δήλωσης του Eurogroup δεν περιελάμβανε την παραπάνω εντολή για την τεχνική επεξεργασία, αυτή προστέθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ενδεικτικό του θετικού κλίματος για τη χώρα.

Στη δήλωσή του το Eurogroup χαιρετίζει «την επιβεβαίωση ότι η Ελλάδα αναμένεται να επιτύχει άνετα τον αρχικό στόχο του πλεονάσματος του 3,5% του ΑΕΠ για το 2019», όπως επίσης και την έγκριση του προϋπολογισμού για το 2020 που διασφαλίζει την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. «Η Ελλάδα σημείωσε επίσης σημαντική πρόοδο στις ευρύτερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ιδίως στον τομέα της αγοράς εργασίας, της ψηφιακής διακυβέρνησης, της αδειοδότησης των επενδύσεων και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος», αναφέρει η δήλωση.

Συγχρόνως όμως το Eurogroup προειδοποίησε την ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να μην επεκτείνει πέραν του Απριλίου 2020 το πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Το νέο πλαίσιο θα πρέπει να διασφαλίζει την κατάλληλη επιβολή όλων των εγγυήσεων, να συνεχιστεί η εφαρμογή άλλων μεταρρυθμίσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα, αλλά και τη βελτίωση του πλαισίου για τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες μεταξύ άλλων. Στη δήλωση επίσης υπογραμμίζεται η σημασία της εφαρμογής όλων των μεταρρυθμίσεων και κυρίως αυτές που αφορούν τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, τις προσλήψεις στο Δημόσιο και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή