«Παράθυρο» για επανένταξη στις 120 δόσεις

«Παράθυρο» για επανένταξη στις 120 δόσεις

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια δεύτερη ευκαιρία, έως το τέλος Μαΐου 2020, να μη χάσουν τη ρύθμιση των έως 120 δόσεων, δίνει σε περίπου 30.000 οφειλέτες του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ που εντάχθηκαν σε αυτήν το προηγούμενο διάστημα, έπαψαν όμως να την εξυπηρετούν. Διάταξη που περιλαμβάνεται στο διυπουργικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί άμεσα, δίνει τη δυνατότητα επανένταξης στη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, υπό την προϋπόθεση ότι θα καταβάλλουν το σύνολο των δόσεων που έχασαν παράλληλα με τις τρέχουσες εισφορές. Με την ίδια διάταξη, δίνεται παράταση στη διαδικασία βεβαίωσης των οφειλών από τα ασφαλιστικά ταμεία, προκειμένου να ολοκληρωθεί η ένταξη οφειλετών, κυρίως μη μισθωτών, στη ρύθμιση. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, η διάταξη το νομοσχεδίου αφορά συνολικά, περίπου 75.000 με 80.000 οφειλέτες.

Οι περίπου 30.000 από αυτούς εντάχθηκαν αρχικά στη ρύθμιση που τρέχει από τον Μάιο του 2019, όμως πλέον δεν εξυπηρετούν τις δόσεις και τις τρέχουσες εισφορές, με αποτέλεσμα να βρίσκονται ξανά εκτός ρύθμισης.  Αλλοι περίπου 50.000 οφειλέτες μη μισθωτοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να μην ενταχθούν στη ρύθμιση, παρότι έχουν ακολουθήσει τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος, έχουν υποβάλει την πρώτη αίτηση προς τον ΕΦΚΑ, έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα ένταξης και περιμένουν τα Ταμεία να βεβαιώσουν τις οφειλές, προκειμένου σε δεύτερη φάση να υποβάλουν  αίτηση προς το ΚΕΑΟ και να ξεκινήσουν οι πληρωμές. Αυτή η περίοδος αναμονής παρατείνεται για 5 μήνες και συγκεκριμένα έως 31/5/2020, ώστε να ενταχθούν οριστικά στη ρύθμιση οι περίπου 50.000 μη μισθωτοί. Προσοχή: Πρόκειται για οφειλέτες που έχουν υποβάλει αίτηση στον ΕΦΚΑ έως τις  7 Οκτωβρίου και θα έπρεπε έως το τέλος του χρόνου να ξεκινήσουν και τις καταβολές των δόσεων. 

Στις υπόλοιπες ρυθμίσεις του υπουργείου Εργασίας, προβλέπεται ελεγκτική αποζημίωση ύψους 30 ευρώ ανά έλεγχο, και έως 300 ευρώ τον μήνα, στους επιθεωρητές εργασίας, πλην ιατρών, που διενεργούν ελέγχους. Η ελεγκτική αυτή αποζημίωση δεν συγκαταλέγεται στις τακτικές αποδοχές και δεν υπόκειται σε ασφαλιστικές κρατήσεις.

Επίσης παρατείνονται οι συμβάσεις του επικουρικού προσωπικού των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας, ήτοι  341 εργαζομένων με συμβάσεις, έως ότου τοποθετηθούν οι επιτυχόντες μέσω διαγωνισμού του ΑΣΕΠ στις απαιτούμενες θέσεις. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας πρέπει να γίνει έως τον Ιούνιο του  2020.

Τέλος, παρατείνεται για ένα χρόνο, έως τις 31/12/2020 η προθεσμία εντός της οποίας εκκαθαρίζονται και πληρώνονται από τον ΕΦΚΑ όλες οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του κλάδου υγείας των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ, προς τα φαρμακεία, λοιπούς συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας κ.λπ., και προς ασφαλισμένους των Ταμείων, με εξαίρεση τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του πρώην ΟΠΑΔ, του πρώην Οίκου Ναύτου και του πρώην ΤΑΥΤΕΚΩ. Διπλό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από την έως τώρα εξέλιξη της ρύθμισης των ασφαλιστικών εισφορών με την ένταξή τους στις 120 δόσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT