Δημιουργήθηκαν 24.867 νέες θέσεις εργασίας τον Φεβρουάριο

Δημιουργήθηκαν 24.867 νέες θέσεις εργασίας τον Φεβρουάριο

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενθαρρυντικά μηνύματα εξέπεμψε η αγορά εργασίας τόσο στο πεδίο της ανεργίας όσο και σε αυτό της απασχόλησης. Για διπλό αισιόδοξο μήνυμα έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ανακοινώνοντας τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» για τον Φεβρουάριο, που δείχνουν την επικράτηση των προσλήψεων έναντι των απολύσεων και τη δημιουργία 24.867 νέων θέσεων εργασίας, αλλά και αυτά της Στατιστικής Υπηρεσίας, με το ποσοστό ανεργίας για τον Δεκέμβριο να μειώνεται στο 16,3% από 18,5% τον αντίστοιχο μήνα του 2018. 

Τα στοιχεία από τις αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις των επιχειρήσεων στο σύστημα «Εργάνη» δείχνουν ότι το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους το ισοζύγιο μεταξύ προσλήψεων και απολύσεων ήταν θετικό, κατά 7.549 θέσεις, και παράλληλα αυξημένο κατά τουλάχιστον 2.000 θέσεις σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Ωστόσο, το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων για τον Φεβρουάριο, αν και θετικό, ήταν μειωμένο κατά περίπου 3.000 θέσεις συγκριτικά με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Παράλληλα, περίπου το 55% των νέων συμβάσεων εργασίας αφορούσε μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση, ενώ 4.254 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε ευέλικτης εργασίας, ακόμη και με μονομερή απόφαση του εργοδότη. Τη θετικότερη εικόνα ως προς τις προσλήψεις εμφανίζουν η εστίαση, τα καταλύματα, το λιανικό εμπόριο, η εκπαίδευση και το χονδρικό εμπόριο.

Σε ό,τι αφορά το ποσοστό ανεργίας, τον Δεκέμβριο του 2019 σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ διαμορφώθηκε στο 16,3%, μειωμένο σημαντικά σε σχέση με το 18,5% τον αντίστοιχο μήνα του 2018. Το σύνολο των απασχολουμένων, κατά τον Δεκέμβριο του 2019, εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.898.007 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 758.886 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3.252.811 άτομα.

Οπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης σχολιάζοντας τα ενθαρρυντικά μηνύματα, με την έναρξη, από τον Ιούλιο του 2019, της  εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση, μπήκαν ξανά τα θεμέλια για τη δημιουργία ενός σταθερού κλίματος θετικών προσδοκιών και εμπιστοσύνης, που τροφοδοτεί τον νέο αναπτυξιακό κύκλο της ελληνικής οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή