Ευρωπαϊκή έγκριση για εγγυήσεις ύψους 2 δισ.

Ευρωπαϊκή έγκριση για εγγυήσεις ύψους 2 δισ.

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενισχύσεις ύψους 2 δισ. ευρώ για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας ενέκρινε αργά χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ελλάδα είχε αιτηθεί την έγκριση ενός πλέγματος ενισχύσεων υπό τη μορφή εγγυήσεων δανείων, που θα χορηγηθούν μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας στις τράπεζες, για να καλύψουν δάνεια για κεφάλαια κίνησης.

Το πρόγραμμα, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν, είναι ανοικτό σε όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις πλην των τραπεζών, αλλά και των αγροτών και των υδατοκαλλιεργητών, που δεν υπάγονται στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Τα μέτρα της κυβέρνησης καλύπτουν εγγυήσεις δανείων για κεφάλαια κίνησης με περιορισμένη διάρκεια και ύψος. Ο κίνδυνος που αναλαμβάνει το κράτος δεν ξεπερνά το 80% της αξίας των δανείων που εγγυάται, ενώ οι εγγυήσεις δεν μπορούν να καλύπτουν πάνω από το 40 % του όγκου των δανείων που χορηγεί η κάθε τράπεζα. Σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη στο Twitter, τα 2 δισ. των εγγυήσεις θα επιτρέψουν στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα να κινητοποιήσει ως και 7 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων.

Η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μαργκρέιτε Βεστέιγιερ, αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού, δήλωσε σχετικά ότι η έγκριση των ενισχύσεων «επιτρέπει τη χορήγηση εγγυήσεων δανείων για κεφάλαια κίνησης τα οποία θα βοηθήσουν τις ελληνικές επιχειρήσεις να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες τους σε κεφάλαια κίνησης και να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Εξακολουθούμε να συνεργαζόμαστε στενά με τα κράτη μέλη για να εξασφαλίσουμε την εφαρμογή εθνικών μέτρων στήριξης με συντονισμένο και αποτελεσματικό τρόπο, σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε.»

Η συγκεκριμένη απόφαση της Επιτροπής εντάσσεται στην ευρύτερη χαλάρωση του κανονιστικού πλαισίου της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις, ώστε να δώσει το μέγιστο δυνατό περιθώριο στα κράτη-μέλη να στηρίξουν τις οικονομίες τους κατά τη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας. Στις κατηγορίες των ενισχύσεων που επιτρέπονται προσωρινά περιλαμβάνονται άμεσες επιχορηγήσεις, επιλεκτικά φορολογικά πλεονεκτήματα και προκαταβολές, αξίας ως και 800.000 ευρώ ανά εταιρείες, για επείγουσες ανάγκες ρευστότητας· κρατικές εγγυήσεις για τραπεζικά δάνεια επιχειρήσεων· επιδοτούμενα δημόσια δάνεια σε επιχειρήσεις· διασφαλίσεις για τις τράπεζες που διοχετεύουν τις κρατικές ενισχύσεις στην πραγματική οικονομία· και βραχυπρόθεσμη ασφάλιση εξαγωγικών πιστώσεων. Το προσωρινό πλαίσιο ισχύει έως το τέλος Δεκεμβρίου 2020.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή