ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ερχονται φθηνότερες χρεώσεις στις τηλεπικοινωνίες

Ερχονται φθηνότερες χρεώσεις στις τηλεπικοινωνίες

Νέες μειωμένες τιμές μισθωμένων γραμμών χονδρικής ενέκρινε, χθες, η ολομέλεια της ΕΕΤΤ. Οι τιμές μισθωμένων γραμμών χονδρικής μειώνονται στην περίπτωση των αστικών κυκλωμάτων έως και 39% και των υπεραστικών έως και 30%.

Σύμφωνα με την ΕΕΤΤ, για πρώτη φορά ορίζονται τιμές για ασύρματα κυκλώματα μισθωμένων γραμμών χονδρικής και ενσύρματα κυκλώματα μεγάλης χωρητικότητας. Επίσης, οι προσφορές λιανικής του ΟΤΕ –ο οποίος διατηρεί θέση σημαντικής ισχύος στις συγκεκριμένες αγορές– υπόκεινται πλέον σε έλεγχο, προκειμένου να αποφεύγονται τυχόν φαινόμενα συμπίεσης περιθωρίου κέρδους.

Οι νέες τιμές θα ισχύουν μέχρι τη δημιουργία ενδεδειγμένου τεχνοοικονομικού μοντέλου (Bottom-up) από την ΕΕΤΤ. Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας απαιτήθηκαν τρεις δημόσιες διαβουλεύσεις με τους φορείς της ελληνικής αγοράς ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Επίσης, ακολούθησε στενή συνεργασία της ΕΕΤΤ με τις αρμόδιες Γενικές Διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Επικοινωνιών (DG for Communications Networks, Content and Technology) και Ανταγωνισμού (DG for Competition), προκειμένου να αντιμετωπιστούν, με ρυθμιστικά εργαλεία, προβλήματα στη λειτουργία του ανταγωνισμού που είχαν εντοπισθεί στην ελληνική αγορά μισθωμένων γραμμών.

Οι τιμές καθορίστηκαν στο πλαίσιο λήψης προσωρινών μέτρων από την ΕΕΤΤ και επόμενο στάδιο αποτελεί η οριστικοποίησή τους, μετά τη διεξαγωγή εθνικής δημόσιας διαβούλευσης και σχετική κοινοποίηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το πλαίσιο εφαρμογής των παραπάνω τιμών αναμένεται να συμβάλει στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, ενισχύοντας τον ανταγωνισμό και ευνοώντας τις επενδύσεις, προς όφελος των χρηστών.

Οι μειώσεις χρεώσεων χονδρικής στα μισθωμένα κυκλώματα εκτιμάται ότι θίγει κυρίως τα έσοδα του ΟΤΕ, ειδικά στην επαρχία όπου ο ανταγωνισμός είναι χαμηλός και οι επενδύσεις των ανταγωνιστών του χαμηλές.