Ακριβός πονοκέφαλος για τα ακίνητα

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διπλάσιο φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας θα κληθούν να πληρώσουν το νέο έτος δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενοι αφού ο φόρος θα υπολογιστεί φέτος με τις νέες διπλοαυξημένες αντικειμενικές αξίες. Αρκετοί όμως θα είναι και οι φορολογούμενοι, οι οποίοι θα κληθούν να υποβάλλουν δήλωση ΦΜΑΠ για πρώτη φορά αφού μετά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών οδηγούνται πάνω από τα αφορολόγητα όρια.

Οπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών το μαρτύριο το 2002 για τους φορολογούμενους θα είναι ο ΦΜΑΠ αφενός γιατί θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένους φόρους αφετέρου διότι η συμπλήρωση του θα γίνει σε ευρώ σε αντίθεση με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη μετατρέψει από δραχμές σε ευρώ τα αφορολόγητα όρια, και οι στρογγυλοποιήσεις έγιναν στον πλησιέστερο προς τα κάτω ακέραιο αριθμό ευρώ.

Βέβαια, οι υπόχρεοι φορολογούμενοι (φυσικά πρόσωπα) θα πρέπει για πρώτη φορά να υποβάλουν μαζί με τις δηλώσεις τους και τα επονομαζόμενα «σεντόνια», δηλαδή τα 15 διαφορετικού είδους αναλυτικά φύλλα υπολογισμού της αξίας κάθε ακινήτου (1-5 και K1-K9). Αυτό σημαίνει ότι θα χρειασθούν τη βοήθεια λογιστή για τη συμπλήρωση των φύλλων υπολογισμού ενώ το ποσό που θα πληρώσουν κυμαίνεται μεταξύ 100.000 και 150.000 δρχ.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, που υποχρεούνται σε δήλωση ΦΜΑΠ το 2002 θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το αφορολόγητο όριο για τον άγαμο ανέρχεται σε 83.000.000 δρχ. ή 243.600 ευρώ. Το αφορολόγητο όριο για το ζευγάρι διαμορφώθηκε στα 166.000.000 δρχ. ή 487.200 ευρώ. Να σημειωθεί ότι το παραπάνω ποσό προσαυξάνεται για κάθε παιδί μέχρι τα δύο κατά 21.000.000 δρχ. ή 61.650 ευρώ και για το τρίτο παιδί και άνω φθάνει τα 24.500.000 δρχ. ή 73.400 ευρώ. Για τα νομικά πρόσωπα το αφορολόγητο όριο είναι 83 εκατ. δρχ. ενώ για τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα είναι 207 εκατ. δρχ. ή 607.490 ευρώ.

Στο μεταξύ, για το οικονομικό έτος 2002 η δήλωση ΦΜΑΠ θα υποβληθεί σε ένα αντίτυπο και θα συνοδεύεται τουλάχιστον με εννέα δικαιολογητικά ενώ ο προϊστάμενος της ΔΟΥ μπορεί να ζητήσει την προσκόμιση και οποιουδήποτε άλλου αποδεικτικού στοιχείου, όταν κατά τον έλεγχο της δήλωσης το κρίνει απαραίτητο.

Τον Σεπτέμβριο, η μετοχή France Telecom κατρακύλησε σε επίπεδα χαμηλότερα από την τιμή εισαγωγής της στο χρηματιστήριο, διότι ο εν λόγω τηλεπικοινωνιακός Ομιλος δεν μπόρεσε να διαβεβαιώσει τους επενδυτές ότι μπορούσε να μειώσει το χρέος του, ύψους 65 δισ. ευρώ. Ωστόσο, από τότε έχει προχωρήσει σε διάφορες κινήσεις, όπως ήταν η πώληση του μεριδίου που κατείχε στο μετοχικό κεφάλαιο της STMicroelectronics. H μετοχική απόδοση της Alcatel τονίζει το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες τηλεπικοινωνιών επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από την κρίση που ξεκίνησε από την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού. Τον Μάιο, η Alcatel αποπειράθηκε να εκμεταλλευτεί την κρίση αυτή για να επιτύχει τη συγχώνευσή της με την αμερικανική ανταγωνίστριά της, Lucent, μια συμφωνία που αξιολογούνταν στα 23 δισ. δολάρια. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν, αναγκάζοντας την Alcatel να προχωρήσει σε μεγάλες περικοπές κόστους, λόγω της απότομης μείωσης των παραγγελιών. O γαλλικός τηλεπικοινωνιακός Ομιλος πρόκειται να ανακοινώσει ζημιές 5 δισ. ευρώ, για το 2001.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT