Αυξήθηκε κατά 64% η αξία εκδόσεων των ομολόγων

Αυξήθηκε κατά 64% η αξία εκδόσεων των ομολόγων

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σ το ποσό ρεκόρ των 818 δισ. δολαρίων διαμορφώθηκε στη διάρκεια του 2001 η αξία των ομολόγων που εξέδωσαν οι αμερικανικές επιχειρήσεις, εκμεταλλευόμενες τη μείωση των επιτοκίων για να καθαρίσουν τα ισοζύγιά τους, αλλά κα να μειώσουν το κόστος του δανεισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ThomsoFinancial Securities η αξία των εκδόσεων αυξήθηκε κατά 64% σε σύγκριση με το 2000, παρά τα αρκετά αρνητικά γεγονότα που είχαμε όπως η ενεργειακή κρίση της Καλιφόρνια, οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, η χρεοκοπία της Εnroαλλά και η κατάρρευση της Αργεντινής που συνοδεύτηκε από διακοπή πληρωμών του εξωτερικού χρέους της χώρας.

Από την άλλη πλευρά όμως, η πτωτική πορεία των χρηματιστηριακών αγορών έσπρωξε τους επενδυτές προς τα ομόλογα και κυρίως τα επιχειρηματικά. Οι επενδυτές ένιωσαν μεγαλύτερη ασφάλεια, επενδύοντας σε ομόλογα και όχι σε μετοχές ή τραπεζικά δάνεια, ενώ το ισχυρό δολάριο τόνωσε τη ρευστότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Merrill Lynch, το 2001 ήταν μια από τις καλύτερες χρονιές της αγοράς ομολόγων από το 1997 με τα ομόλογα μικρού κινδύνου (investment grade) να αποδίδουν 10,06%, ενώ αυτά του υψηλού κινδύνου (junk bonds) να αποδίδουν 4,41%. H θυγατρική εταιρεία του ομίλου Citigroup, SalomoSmith Barney ήταν αυτή που πούλησε τα περισσότερα ομόλογα, κάτι που συνέβη και το 2000. Συγκεκριμένα, η αξία των ομολόγων που πούλησε η Salomoανήλθε σε 140,1 δισ. δολάρια, ποσό που της εξασφάλισε το 21,9% της σχετικής αγοράς, η αξία της οποίας ανήλθε πέρυσι σε 638,5 δισ. δολάρια.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Εμπορική Τράπεζα J.P. Μorgaμε πωλήσεις αξίας 94,2 δισ. δολαρίων, ενώ η πρώτη τριάδα ολοκληρώνεται με την LehmaBrothers που το 2000 είχε καταλάβει την έκτη θέση.

Σε ό,τι αφορά την αγορά ομολόγων υψηλού κινδύνου και αποδόσεων (junk bonds) η Credit Suiss First Βostoκατέλαβε την πρώτη θέση, με μερίδιο αγοράς 16,8%, για δεύτερη κατά σειρά χρονιά, η Salomoδεύτερη, ενώ στην τρίτη θέση είναι η GoldmaSachs.

Στην αγορά των μετατρέψιμων ομολόγων, που είναι ένας καινούργιος κλάδος της αγοράς ομολόγων, η Merrill Lynch διατήρησε την πρώτη θέση που κατείχε το 2000 με πωλήσεις αξίας 23,2 δισ. δολαρίων και μερίδιο αγοράς 22,4%, ενώ ακολούθησν οι GoldmaSachs και η SalomoΣε παγκόσμιο επίπεδο η αξία των εκδόσεων ομολόγων ανήλθε στο ποσό ρεκόρ των 1,68 τρισ. δολαρίων, παρά τη μείωση που παρουσιάσθηκε στο τρίτο τρίμηνο του έτους. Το ποσό αυτό είναι κατά πολύ υψηλότερο του ρεκόρ του 2000, όταν η αξία των ομολογιακών εκδόσεων είχε ανέλθει σε 218 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dealogic.

Το μεγαλύτερο τμήμα της αύξησης αποδίδεται στις αμερικανικές επιχειρήσεις, οι οποίες στη διάρκεια του έτους εξέδωσαν διεθνή ομόλογα συνολικής αξίας 200 δισ. δολαρίων. H μεγάλη υποχώρηση των επιτοκίων σε παγκόσμιο επίπεδο, εξαιτίας της επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης, σε συνδυασμό με την υποχώρηση των χρηματιστηρίων παγκοσμίως, δημιούργησαν θετικές συνθήκες για τις αγορές ομολόγων.

Η αξία των αμερικανικών επιχειρηματικών ομολόγων ήταν μεγαλύτερη από το σύνολο αυτών της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά μετά το 1997. H αυτοκινητοβιομηχανία Ford Motor Corp ήταν ο μεγαλύτερος εκδότης ομολόγων, η αξία των οποίων έφθασε στα 37 δισ. δολάρια. Για μια ακόμα φορά η πλειοψηφία των εκδόσεων (48%) ήταν σε δολάρια, ενώ σε ευρώ ήταν το 40% των εκδόσεων. Αντιθέτως, στη διάρκεια του έτους περιορίστηκε η αξία των εκδόσεων ομολόγων υψηλών αποδόσεων, αλλά και υψηλών κινδύνων, η οποία μειώθηκε από τα 15,13 δισ. δολάρια πέρυσι στα 6,62 δισ. δολάρια, καθώς οι αυξημένες χρεοκοπίες και η μη εξυπηρέτηση χρεών περιόρισε την ελκυστικότητα των συγκεκριμένων ομολόγων.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT