Βιαζόμαστε να απαλλαγούμε από τη δραχμή

Βιαζόμαστε να απαλλαγούμε από τη δραχμή

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Ελλάδα, σύμφωνα με χθεσινά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της «κούρσας» μετάβασης του ευρώ. Την περασμένη Πέμπτη, πάνω από το 50% των εμπορικών συναλλαγών πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά σε ευρώ, ενώ την ίδια εικόνα ταχείας απόσυρσης της δραχμής μεταδίδει και η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ανώτερο στέλεχος της κεντρικής Τράπεζας έλεγε χαρακτηριστικά χθες στην «K» ότι «οι συμπολίτες μας βιάζονται να απαλλαγούν από τις δραχμές».

Σύμφωνα, πάντως, με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την πρώτη θέση κατέχει η Ολλανδία όπου το 75% των συναλλαγών πραγματοποιείται με ευρώ και ακολουθούν η Γερμανία, το Λουξεμβούργο και η Ελλάδα. Στη Γαλλία, στο Βέλγιο, στην Αυστρία, στην Ιρλανδία, στην Ισπανία και στην Πορτογαλία το ευρώ καλύπτει πάνω από το 25% των εμπορικών συναλλαγών, ενώ ως πλέον βραδυπορούσα φέρεται η Ιταλία.

Πέραν αυτών, πάντως, ο Διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Βιμ Ντούιζενμπεργκ απηύθυνε την πρώτη ουσιαστική προειδοποίηση για την επιτυχία του ευρώ, σημειώνοντας «τον απολύτως αναγκαίο ρόλο της συγκράτησης των μισθών στη δημιουργία της απασχόλησης και τη διατήρηση των ευνοϊκών προοπτικών στη σταθερότητα των τιμών».

Η παραπάνω προειδοποίηση συνδέεται ευθέως με τις διεκδικήσεις του συνδικάτου μεταλλουργίας της Γερμανίας IG Metall για αυξήσεις μισθών μεταξύ 5 – 7%, οι οποίες, αν ικανοποιηθούν, θα μεταφέρουν πληθωριστικές πιέσεις στη Γερμανία και κατ’ επέκταση σε όλη την Ευρώπη.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT