Προβληματίζει η επιβολή ΦΠΑ στις οικοδομές

Προβληματίζει η επιβολή ΦΠΑ στις οικοδομές

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά έξι χρόνια συνεχών αναβολών τίθεται σε εφαρμογή, από την 1-1-2003, ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας στις οικοδομές με παράλληλη κατάργηση του γνωστού φόρου μεταβίβασης ακινήτων (ΦΜΑ). Οι προβληματισμοί όμως για το οικονομικό επιτελείο είναι αρκετοί και εστιάζονται, αφενός, στο συντελεστή ΦΠΑ (18% ή 8%) που θα εφαρμοστεί και, αφετέρου, στην αντίδραση της αγοράς, δηλαδή στα κοινωνικά προβλήματα που πιθανόν να προκύψουν από την αύξηση στην τιμή της στέγης.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες σκέψεις που έχουν διατυπωθεί στην αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών, κάνουν λόγο για εφαρμογή συντελεστή στις οικοδομές 8%. Στόχος, όπως αναφέρουν, είναι ο ΦΠΑ να είναι στα επίπεδα που είναι σήμερα ο Φόρος Μεταβίβασης Ακινήτων, δηλαδή 11% και 9%.

Εξάλλου, στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου είναι από το 2003 η κατάργηση όλων των φόρων που επιβάλλονται στα ακίνητα και η θέσπιση ενός νέου ετήσιου φόρου κατοχής παράλληλα με το ΦΠΑ στις οικοδομές.

Ο νέος φόρος θα προσδιορίζεται βάσει της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου και οι φορολογούμενοι θα καλούνται να πληρώσουν κάθε έτος, μαζί με την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης, φόρο που θα ισούται με το 0,2% της αξίας του ακινήτου.

Η άκαιρη απόφαση του οικονομικού επιτελείου για αύξηση των αντικειμενικών αξιών στους 28 δήμους και ο σάλος που δημιουργήθηκε, ανάγκασαν το υπουργείο Οικονομικών να αναβάλει την αύξηση τιμών των αγροτεμαχίων.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT