Μειώθηκαν κατά 7,3% τα έσοδα του ΕΦΚΑ στο πεντάμηνο

Μειώθηκαν κατά 7,3% τα έσοδα του ΕΦΚΑ στο πεντάμηνο

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην εκτίμηση ότι το έλλειμμα που παρουσιάζει σήμερα ο ΕΦΚΑ λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού θα μεγαλώσει το επόμενο διάστημα, καθώς οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην οικονομία, στην απασχόληση και κατά συνέπεια στα έσοδα του φορέα θα είναι μεγάλες, αλλά και στη διαβεβαίωση ότι οι συντάξεις είναι απολύτως διασφαλισμένες και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας, προχώρησε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, από το βήμα της Βουλής.

Κατά τη χθεσινή συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο υπουργός Εργασίας και ο διοικητής του ΕΦΚΑ Χρήστος Χάλαρης προχώρησαν στην παράθεση στοιχείων που δείχνουν ότι η πορεία των εσόδων του ενιαίου φορέα ανακόπηκε λόγω της πανδημίας, με αποτέλεσμα να παρουσιάζει στο 5μηνο μείωση της τάξης του 7,3%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. 

Ο κ. Βρούτσης, πάντως, ξεκαθάρισε ότι η μείωση στα έσοδα θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό «αν και εφόσον χρειαστεί» κι αποκάλυψε ότι «το επικουρικό σύστημα έχει 1,4 εκατ. ευρώ περιουσία και θα χρησιμοποιηθούν και για την καταβολή των αναδρομικών των 8 μηνών». Ο κ. Χάλαρης, με τη σειρά του, ανέφερε ότι η εικόνα δεν είναι ξεκάθαρη, καθώς θα πρέπει να συνυπολογιστούν παράγοντες όπως η μη καταβολή των εισφορών από το δώρο Πάσχα, η δυνατότητα καταβολής των εισφορών της πλειονότητας των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών από τον Σεπτέμβριο σε 4 δόσεις, καθώς και η έναρξη της καταβολής των εισφορών των μη μισθωτών με καθυστέρηση, από τον Φεβρουάριο.

Ο υπουργός Εργασίας, στο πλαίσιο ενημέρωσης της Βουλής για την παρακολούθηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να καταβληθούν νωρίτερα τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων, ενώ τον Οκτώβριο δήλωσε πως θα καταβληθούν τα αναδρομικά κύριων συντάξεων. Παράλληλα, ανακοίνωσε πως την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή κατεπείγουσα ρύθμιση για τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, μεταξύ των οποίων και αιτήσεις συνταξιοδότησης που εκκρεμούν.

Ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε σε «16.000 ακαταχώριστες και κρυμμένες στα συρτάρια συντάξεις που τις έκρυβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», και έκανε γνωστό ότι ήδη, πιλοτικά, εντός του Ιουνίου εκδόθηκαν 578 νέες συντάξεις, ψηφιακά.

Στα οικονομικά των Ταμείων αναφέρθηκε η τέως υπουργός Εργασίας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Εφη Αχτσιόγλου. Οπως είπε, μέσα σε πέντε μήνες ο ΕΦΚΑ εμφανίζει έλλειμμα της τάξης των 600 εκατομμυρίων ευρώ και ακόμη δεν έχουμε δει τη συνέχεια, με την ανεργία, τις μειώσεις μισθών και την ελαστικοποίηση της εργασίας. Παράλληλα, παρουσίασε στοιχεία του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής που δείχνουν μεγάλη αύξηση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης κατά το πρώτο 9μηνο διακυβέρνησης της Ν.Δ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή