Υποτυπώδης η ασφάλιση κατοικιών στην Ελλάδα

Υποτυπώδης η ασφάλιση κατοικιών στην Ελλάδα

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απουσία ασφαλιστικής συνείδησης όσον αφορά την κάλυψη των κατοικιών από καταστροφικούς κινδύνους ανέδειξε, όπως σημειώνουν στελέχη του κλάδου, η πρόσφατη θεομηνία που έπληξε τη χώρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Ασφάλισης Περιουσιακών Στοιχείων της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, από το σύνολο των 6 εκατομμυρίων κατοικιών στη χώρα μας, μόλις 700.000 είναι ασφαλισμένες, ενώ πολύ μικρότερος είναι ο αριθμός εκείνων που καλύπτεται από τις πρόσφατες καταστροφές που έχουν το χαρακτήρα της κάλυψης από πλημμύρα, χιόνι, καταιγίδα, χαλάζι ή θύελλα. Οπως σημειώνει ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής κ. N. Νανόπουλος, η ασφάλιση από φωτιά είναι η συνήθης κάλυψη των 700.000 αυτών κατοικιών, ενώ μόλις το 1/3 αυτών διαθέτει και ασφάλιση για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τα πρόσφατα καιρικά και τα οποία εμπίπτουν στην κατηγορία της «κάλυψης νερών». Στο βαθμό που οι επιπτώσεις από τις ζημιές αυτές μπορεί να μη γίνουν άμεσα ορατές, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να ελέγξουν τις κατοικίες τους προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα που συνδέονται με ζημιές που εντοπίζονται σε σημεία όπως οι σωληνώσεις και οι οποίες είναι ευαίσθητες σε καταστροφές, λόγω της διαστολής των υδάτων. Ηδη πάντως οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν δεχθεί τις πρώτες κλήσεις από ασφαλισμένους που έχουν πληγεί, ενώ οι φόβοι για τις επιπτώσεις της δύσκολης από την άποψη καιρικών φαινομένων χρονιάς, επεκτείνονται και στην περίοδο της άνοιξης, οπότε θα διαπιστωθούν οι συνέπειες της ασυνήθιστης για τα ελληνικά δεδομένα βαρυχειμωνιάς.

Ο ιδιαίτερα μικρός αριθμός των κατοικιών που είναι ασφαλισμένος στη χώρα μας είναι αποτέλεσμα, όπως σημειώνουν εκπρόσωποι των εταιρειών, της απουσίας ασφαλιστικής συνείδησης και πολύ λιγότερο του κόστους που συνεπάγεται η σχετική επιβάρυνση για ένα νοικοκυριό. Το μέσο κόστος ενός ασφαλιστηρίου συμβολαίου, που συνήθως προσφέρεται από την εταιρεία με τη μορφή πακέτου και περιλαμβάνει καλύψεις από σεισμό, φωτιά, νερό, κλοπή, καθώς και κάλυψη για αστική ευθύνη του ιδιοκτήτη, δεν ξεπερνά τις 100.000 δρχ. τον χρόνο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT