Αυξήσεις άνω του 5% διεκδικεί η ΓΣΕΕ

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με διεκδικήσεις για ποσοστιαίες αυξήσεις που υπερβαίνουν το 5%, όταν ο πληθωρισμός κατά το 2002 προβλέπεται να φτάσει στο 2,7% και με πλειάδα αιτημάτων για τη διατήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων σε συνθήκες εξαγορών και συγχωνεύσεων, εκκινεί η ΓΣΕΕ τη διαδικασία για την υπογραφή της νέας εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Υποστηρίζοντας ότι από το 1999 οι κατώτατοι πραγματικοί μισθοί έχουν υποστεί συνολική μείωση -6,75%, ζητεί, για την πρώτη σύμβαση σε ευρώ, προκαταβολικά, και εφάπαξ από την 1.1.2002, την αύξηση που αντιστοιχεί στον προβλεπόμενο πληθωρισμό. Με αυτόν τον τρόπο η Συνομοσπονδία εκφράζει τη δυσπιστία της για την πορεία του πληθωρισμού, ενώ έντονη ανησυχία για τις αρνητικές επιπτώσεις από ένα πιθανό κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων διαπνέει τις θεσμικές προτάσεις της.

Πάντως, ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους του ΣΕΒ, της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ δεν πρόκειται να ξεκινήσει πριν από τα τέλη Ιανουαρίου.

Στην κατεύθυνση της μη απελευθέρωσης της διαχείρισης των ταμείων συγκλίνουν και οι απόψεις των συνδικαλιστών, που επικαλείται ως πρόσχημα για τη διατήρηση της σημερινής κατάστασης η Τράπεζα της Ελλάδος. H τελευταία συγκεντρώνει σε κοινό ταμείο τα διαθέσιμα των ταμείων (υπάρχουν σήμερα 2,5 τρισ. δραχμές) και τα διαχειρίζεται με τοποθετήσεις σε κρατικά ομόλογα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT