ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιο ευέλικτο το πρόγραμμα επιδότησης της απασχόλησης

pio-eyelikto-to-programma-epidotisis-tis-apascholisis-2385551

Κρίσιμη για το μέλλον της απασχόλησης αλλά και την πορεία των οικονομικών του ΕΦΚΑ θεωρείται η εβδομάδα που διανύουμε, καθώς περιλαμβάνει μια σειρά από καταληκτικές ημερομηνίες πληρωμών και δηλώσεων.

Ειδικά για το πρόγραμμα στήριξης της απασχόλησης «Συν-Εργασία», μετά και τη χαμηλή συμμετοχή του πρώτου 15νθημέρου, από σήμερα, 30 Ιουνίου, οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε αυτό για τον μήνα Ιούλιο, θα μπορούν να διευθετούν τον χρόνο εργασίας σε μηνιαία βάση. Πρόκειται για αλλαγή που έγινε μετά την πίεση των επιχειρήσεων κυρίως από τον κλάδο της βιομηχανίας αλλά και όλους τους κλάδους που λειτουργούν με βάρδιες, καθώς με το προηγούμενο καθεστώς διευθέτησης σε εβδομαδιαίο πλαίσιο, δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν. Ετσι, το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» ανακοίνωσε ότι από σήμερα θα δέχεται τη μεσοσταθμική μείωση των ωρών εργασίας όσων μισθωτών εντάσσονται στο σύστημα «Συν-Εργασία» ανά μήνα και όχι ανά εβδομάδα.

Σήμερα λήγει και η προθεσμία εμπρόθεσμης καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών από τις επιχειρήσεις, ενώ το αντίστοιχο περιθώριο για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους μη μισθωτούς και τους αγρότες ισχύει έως την Παρασκευή 3 Ιουλίου. Σήμερα, λήγει η προθεσμία και για την πληρωμή της πρώτης μεταχρονολογημένης δόσης ενεργών ρυθμίσεων στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) μετά την καραντίνα του κορωνοϊού. 

Ειδικά για τις εισφορές μη μισθωτών, η καταληκτική προθεσμία εξόφλησής τους είναι η Παρασκευή 3 Ιουλίου. Να σημειωθεί δε, ότι οι περίπου 900.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι (όχι οι αγρότες) δικαιούνται έκπτωση 25% στο ασφάλιστρο ανεξάρτητα αν πλήττονται από τον κορωνοϊό, υπό την προϋπόθεση ότι θα καταβάλουν εμπρόθεσμα τις εισφορές του Μαΐου. Θα πρέπει βέβαια να έχουν πληρώσει και τις εισφορές του προηγούμενου 4μήνου, δηλαδή του χρονικού διαστήματος Ιανουαρίου – Απριλίου 2020, ή έστω να εξοφλήσουν τις οφειλές του 2020 στο 100% (βασική οφειλή συν τις προβλεπόμενες προσαυξήσεις) μαζί με τις εισφορές Μαΐου. Προσοχή όμως, σε αυτήν την τελευταία περίπτωση, η έκπτωση αφορά μόνο τον τελευταίο μήνα.

Επίσης, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που ανήκουν σε ΚΑΔ που πλήττονται, μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές Μαΐου σε 4 δόσεις από τον Οκτώβριο και μετά. Το μέτρο αυτό καταργείται από τον ερχόμενο μήνα (εισφορές Ιουνίου).

Σε κανονική τροχιά εισέρχονται και οι δόσεις ρυθμίσεων, καθώς σήμερα θα πρέπει να καταβάλουν τη δόση τους οι ασφαλισμένοι που είχαν ενεργή ρύθμιση τον περασμένο Μάρτιο και επειδή εντάχθηκαν στους πληττόμενους βάσει ΚΑΔ «πάγωσαν» την αποπληρωμή των ρυθμίσεών τους για 3 μήνες. Οσοι επιχειρηματίες βάσει ΚΑΔ εντάχθηκαν στο μέτρο από τον Απρίλιο, θα ξεκινήσουν να αποπληρώνουν εκ νέου τις ρυθμίσεις τους από 31/7 και μετά.

Το δώρο του Πάσχα

Προσοχή. Σήμερα λήγει και η προθεσμία για την καταβολή του δώρου Πάσχα από επιχειρήσεις οι οποίες λόγω κορωνοϊού (πλήττονται βάσει ΚΑΔ) δεν το κατέβαλαν στους εργαζομένους τους τον Απρίλιο. Η αναλυτική περιοδική δήλωση για το δώρο Πάσχα πρέπει να υποβληθεί έως τις 10 Ιουλίου και να καταχωρισθεί στη μισθολογική περίοδο του Μαΐου, ενώ έως τις 31 Ιουλίου πρέπει να καταβληθούν στο σύνολό τους οι ασφαλιστικές εισφορές.