Ηλεκτρονικές δηλώσεις χωρίς δικαιολογητικά

Ηλεκτρονικές δηλώσεις χωρίς δικαιολογητικά

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δυνατότητα να εξοφλούν τους φόρους που τους αναλογούν με μετρητά και μέχρι το ύψος των 1.500 ευρώ (511.125 δρχ.) παρέχει το υπουργείο Οικονομικών στους φορολογουμένους. Από το ποσό αυτό και άνω οι φορολογούμενοι υποχρεούνται να έχουν επιταγές για την πληρωμή όλων των φόρων. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τις 31-12-2001 το ποσό που μπορούσαν να πληρώσουν με μετρητά στην εφορία ανήρχετο στις 250.000 δρχ. ενώ από την 1-1-2002 το ποσό αυτό διπλασιάστηκε.

Η στροφή στον πολίτη που επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να υλοποιείται σταδιακά και μέχρι το τέλος του έτους μία σειρά μέτρων αναμένεται να λειτουργήσουν προς την κατεύθυνση εξυπηρέτησης των φορολογουμένων.

Στο πλαίσιο αυτό η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εξετάζει το ενδεχόμενο να μην αποστέλλονται τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, εφόσον η δήλωση φορολογίας εισοδήματος υποβληθεί ηλεκτρονικά.

Συγκεκριμένα, το 2002 οι φορολογούμενοι που θα υποβάλουν τις δηλώσεις τους μέσω του Διαδικτύου δεν θα υποχρεούνται να ταχυδρομήσουν (όπως έγινε φέτος) τα διάφορα δικαιολογητικά που απαιτεί η εφορία. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η διακράτηση όλων των δικαιολογητικών για μία πενταετία στο σπίτι ή στο γραφείο τους.

Επίσης δικαίωμα στην έκπτωση του 2,5% στην περίπτωση αποπληρωμής εφάπαξ του φόρου εισοδήματος θα έχουν όλοι οι φρολογούμενοι ανεξάρτητα από την ημερομηνία εκκαθάρισης της δήλωσης. Με τροπολογία που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή το ισχύον καθεστώς αλλάζει, ενώ αναμένεται να κατατεθούν και άλλες τροπολογίες που θα ρυθμίζουν θέματα εξυπηρέτησης των πολιτών. Π. K. X.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT