«Γόρδιος δεσμός» ο Ολυμπιακός προϋπολογισμός

«Γόρδιος δεσμός» ο Ολυμπιακός προϋπολογισμός

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η κυβέρνηση να ανακοίνωσε χθες ότι «το θέμα του Ολυμπιακού προϋπολογισμού έχει κλείσει», αλλά ήδη σημειώνεται υπέρβαση δαπανών περί τα 70 δισ. δραχμές από νέα έργα που θεωρούνται απαραίτητα για τη διεξαγωγή των Αγώνων. O πρωθυπουργός κ. K. Σημίτης διαπίστωσε κατά τη χθεσινή σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού ότι δύσκολα θα ικανοποιηθεί ο στόχος για διατήρηση των δημοσίων δαπανών για τους Αγώνες στο επίπεδο του 1,5 τρισ. δραχμών, ακόμα και αν υπάρξει εσωτερική ανακατανομή κονδυλίων. Γι’ αυτό και ζήτησε να υπάρξει οριστικοποίηση του προϋπολογισμού του ΥΠΕΧΩΔΕ μέχρι αύριο, αλλά και να απορριφθεί σειρά αιτημάτων από υπουργεία για ένταξη έργων και παρεμβάσεων στον προϋπολογισμό των Αγώνων.

Ομως τα κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι μπορεί να τηρηθεί το πλαφόν του 1,5 τρισ. δραχμών στην περίπτωση που επικαιροποιηθούν οι προϋπολογισμοί των έργων που έχουν ήδη δημοπρατηθεί (σε όλα υπήρξαν εκπτώσεις από τους αναδόχους, οι οποίες κατεβάζουν το κόστος) και επικαιροποιηθεί το φυσικό αντικείμενο κάποιων έργων (π.χ. κάποια έργα θα περιοριστούν ή δεν θα γίνουν). Βεβαίως, δεν υπολογίζουν τις τυχόν υπερβάσεις που θα υπάρξουν στην πορεία υλοποίησής τους.

Από τα στοιχεία που παρουσίασαν οι αρμόδιοι υπουργοί προκύπτει ότι από τις μέχρι σήμερα αλλαγές, το κόστος της Ολυμπιάδας αυξάνεται στο 1,6 τρισ. δραχμές (από 1,49 τρισ.). Μάλιστα, προκειμένου να υλοποιηθεί το σύνολο των έργων και παρεμβάσεων απαιτούνται, με βάση τις αιτήσεις των υπουργείων που εξετάστηκαν στη χθεσινή σύσκεψη, περί το 1,8 τρισ., δηλαδή θα σημειωθεί υπέρβαση του αρχικού προϋπολογισμού άνω των 280 δισ. δραχμών.

Η επιβάρυνση του προϋπολογισμού συνδέεται με σειρά έργων του ΥΠΕΧΩΔΕ που εντάσσονται στις λεγόμενες «εθνικές επιλογές», από τις δαπάνες για τα Χωριά Τύπου του υπουργείου Παιδείας (σε φοιτητικές εστίες Πανεπιστημίου Αθηνών και Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου), από τα έργα αισθητικής αναβάθμισης του Ολυμπιακού Σταδίου, κ.λπ. Στο αρχικό σχέδιο δαπανών για την Ολυμπιάδα δεν έχουν συμπεριληφθεί επίσης κάποια έργα που θα χρηματοδοτηθούν πλέον από τον κρατικό προϋπολογισμό όπως η Διεθνής Ζώνη του Ολυμπιακού Χωριού (περιλαμβάνει εμπορικό κέντρο και άλλες υποδομές) κόστους 21 δισ. δραχμών. Εκτός του αρχικού σχεδίου βρίσκονται και αρκετά αιτήματα υπουργείων, όπως για παράδειγμα του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας για εξοπλισμό του Λιμενικού Σώματος (περί τα 10 δισ. δραχμές).

Παρά τις δηλώσεις περί εμμονής στο επίπεδο του 1,5 τρισ. δραχμών, τα κυβερνητικά στελέχη γνωρίζουν ότι τίποτα δεν μπορεί να οριστικοποιηθεί πριν ολοκληρωθούν οι μελέτες για κάποια έργα π.χ. στο Φάληρο και στο Ελληνικό. Αλλά και ούτε τότε μπορεί να είναι κάποιος σίγουρος: αρκετές από τις υπερβάσεις που καλούνται τώρα να «συμμαζέψουν» στην κυβέρνηση συνδέονται με το γεγονός ότι κάποιες από τις μελέτες για τα Ολυμπιακά έργα έγιναν κυριολεκτικά… στο γόνατο. Γι’ αυτό το τελικό κόστος δεν έχει καμία σχέση με αυτό που προβλεπόταν στις συγκεκριμένες μελέτες.

Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός και ο υφυπουργός Οικονομίας N. Χριστοδουλάκης και Χρ. Πάχτας, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, ο γενικός γραμματέας Ολυμπιακών Εργων K. Καρτάλης κ.ά. παρουσιάστηκαν τα νέα έργα που εντάσσονται στις «εθνικές επιλογές». Στην περίπτωση που εντασσόταν το σύνολο των συγκεκριμένων έργων στον Ολυμπιακό προϋπολογισμό τότε θα υπήρχε επιβάρυνση περί τα 175 δισ. δραχμές.

Το σημαντικότερο από τα νέα έργα είναι οι αισθητικές παρεμβάσεις του Ισπανού αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα στο Ολυμπιακό Στάδιο, οι οποίες θα κοστίσουν περί τα 46 δισ. δραχμές, αν υλοποιηθούν στο σύνολό τους (τέσσερα δισ. δραχμές δαπανήθηκαν μόνο για τη μελέτη του κ. Καλατράβα). Στον αρχικό προϋπολογισμό των Αγώνων δεν είχαν επίσης συμπεριληφθεί έργα όπως η Σταυρού – Πικερμίου (13 δισ. δραχμές), ο εξοπλισμός Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (9,15 δισ.), το κέντρο διαχείρισης κυκλοφορίας που έχει ήδη ζητήσει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (18 δισ. δραχμές), κ.λπ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT