Εθνική – Alpha: το σχήμα έχει ακόμα ζωή…

Εθνική – Alpha: το σχήμα έχει ακόμα ζωή…

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά μακρά διαβούλευση και αφού προηγήθηκε ευρύς κύκλος επαφών και συννενοήσεων μεταξύ των κ. Θ. Καρατζά και Ιω. Κωστόπουλου, υπό την διακριτική κυβερνητική παρακολούθηση, απετράπη, επί του παρόντος, το ναυάγιο της μεγα-συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας με την Alpha Βank.

Οι ολονύχτιες διαβουλεύσεις και οι χθεσινές πρωινές επαφές των δύο πρωταγωνιστών κατέληξαν σε μια ανακοίνωση, που διασώζει προς το παρόν το εγχείρημα, αλλά δεν εγγυάται το μέλλον. Στην κοινή ανακοίνωση των δύο τραπεζών αναγνωρίζονται οι δυσκολίες που ανέκυψαν, τονίζεται ότι γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπισθούν με πνεύμα κατανοήσεως και καλής πίστης και υπογραμμίζεται ότι στόχος παραμένει «η δημιουργία μιας ισχυρής ελληνικής τράπεζας με ευρωπαϊκή δομή, που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια».

Η τελευταία αυτή περικοπή μαρτυρεί και το μέγεθος του προβλήματος, τις μεγάλες δυσκολίες σύζευξης του δημόσιου με το ιδιωτικό, τις διαφορετικές νοοτροπίες και αντιλήψεις, που συγκρούσθηκαν σε όλη την κλίμακα της ιεραρχίας των δύο υπό συγχώνευση τραπεζών και οδήγησαν στο παρ’ ολίγον ναυάγιο. Στην ευρύτερη επιχειρηματική αγορά, πάντως, πιστεύουν ότι θα ανακύψουν εκ νέου προβλήματα και είναι χαρακτηριστική η προσέγγιση ανωτάτου στελέχους της Alpha Bank, που σημείωνε ότι θα γίνει προσπάθεια, αλλά δεν έδινε πιθανότητες πάνω από 50% να ολοκληρωθεί το εγχείρημα της συγχώνευσης.

Παρόμοιες συνθήκες θα μπορούσαν να περιγραφούν και εδώ, καθώς οι διεθνείς οίκοι, εισέβαλαν στις αρχές της δεκαετίας του ’90 στην μικρή επαρχία της Βαλκανικής και σάρωσαν στην κυριολεξία τις αναξιόπιστες και αποδεκατισμένες από την κομματοκρατία αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες, σε σημείο που σήμερα να αντιστοιχεί και ένας ξένος σύμβουλος διά πάσαν νόσον και πάσαν ασθένειαν.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT