Υφεση 8% έως 9,8% «βλέπει» ο ΟΟΣΑ για την Ελλάδα το 2020

Υφεση 8% έως 9,8% «βλέπει» ο ΟΟΣΑ για την Ελλάδα το 2020

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υφεση 8% στο βασικό σενάριο και 9,8% στην περίπτωση που η χώρα δοκιμαστεί εκ νέου από την πανδημία εκτιμά ο ΟΟΣΑ για την Ελλάδα στην έκθεση που δημοσιοποίησε χθες. Αν και η Ελλάδα αντέδρασε πολύ γρήγορα στην πανδημία, περιορίζοντας αποτελεσματικά τον αριθμό των κρουσμάτων, η οικονομία έχει χτυπηθεί σκληρά, υποστηρίζει ο Οργανισμός, ο οποίος συνιστά στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στη μείωση των φόρων όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Για το 2021 ο ΟΟΣΑ προβλέπει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Συγκεκριμένα υποστηρίζει ότι εφόσον η ύφεση φέτος διαμορφωθεί στο 8%, δηλαδή χωρίς δεύτερο κύμα πανδημίας, η ανάπτυξη της οικονομίας θα είναι της τάξεως του 4,5%, ενώ στην αντίθετη περίπτωση θα περιοριστεί στο 2,3%. Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι η ζημία στην ελληνική οικονομία είναι προσωρινή, επισημαίνοντας ωστόσο ότι έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα, καθώς έχει χτυπηθεί τόσο ο τουρισμός όσο και η παραγωγή και η απασχόληση.

Με βάση τα στοιχεία που παραθέτει ο Οργανισμός, στο βασικό σενάριο η κατανάλωση περιορίζεται κατά 5% το 2020, ενώ το 2021 αυξάνεται κατά 4,6%. Η απασχόληση μειώνεται φέτος 3,5%, εξέλιξη που θα συνεχισθεί και το 2021 με μείωση κατά 1%. Οσον αφορά τις εξαγωγές, θα υποστούν μεγάλο πλήγμα της τάξεως του 11,1% φέτος, για να ανακάμψουν το επόμενο έτος και να παρουσιάσουν αύξηση 8,7%. Τα στοιχεία χειροτερεύουν εφόσον υπάρξει δεύτερο κύμα πανδημίας. Η κατανάλωση βυθίζεται κατά 6,5% φέτος, για να καταγράψει αύξηση 3% το 2021. Η απασχόληση μειώνεται κατά 3,8% φέτος και 1,8% το επόμενο έτος. Οι εξαγωγές επίσης βυθίζονται κατά 13,6%, εξέλιξη που θα συνεχισθεί και το επόμενο έτος (-1,3% το 2021), ενώ οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου θα παρουσιάσουν πτώση 17,3%, για να αυξηθούν κατά 11% το 2021. Οπως αναφέρει η έκθεση, στην πανδημία η ελληνική κυβέρνηση έδρασε αποτελεσματικά λαμβάνοντας σημαντικά μέτρα για την ενίσχυση του συστήματος υγείας, του εισοδήματος και της ρευστότητας και για τη στήριξη και επανεκκίνηση τομέων που πλήττονται περισσότερο από τον κορωνοϊό, όπως ο τουρισμός.

Υφεση 8% έως 9,8% «βλέπει» ο ΟΟΣΑ για την Ελλάδα το 2020-1

Μεταρρυθμίσεις

Ο ΟΟΣΑ επιμένει στις μεταρρυθμίσεις σημειώνοντας ότι η ελληνική οικονομία βασίζεται σε πολύ μικρές επιχειρήσεις, με χαμηλή παραγωγικότητα. Μεταξύ άλλων, ο ΟΟΣΑ απευθύνει συστάσεις για:

• Μείωση του βάρους στην εργασία (εισφορές).

• Αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, έτσι ώστε να δημιουργηθεί χώρος για μείωση φορολογικών συντελεστών.

• Ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής – μείωση των υψηλών ποσοστών φτώχειας.

• Αύξηση των δημοσίων επενδύσεων (δημόσιες μεταφορές, διαχείριση απορριμμάτων, καινοτομία).

• Μείωση των κόκκινων δανείων αλλά και του αναβαλλόμενου φόρου στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΟΟΣΑ, η εφαρμογή του πακέτου των μεταρρυθμίσεων μπορεί να ενισχύσει το ΑΕΠ κατά 5,2 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2030 και 24,2 μονάδες έως το 2050. Στην περίπτωση που αυξηθεί και το εργατικό δυναμικό (μέσω της αύξησης του πληθυσμού), τότε η θετική επίπτωση υπολογίζεται σε 7,1 και 35,6 μονάδες, αντιστοίχως.

Ο επικεφαλής του τομέα μελετών για τις οικονομίες των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ Αλβάρο Περέιρα, παρουσιάζοντας σε διαδικτυακή εκδήλωση του ΙΟΒΕ την τελευταία έκθεση του Οργανισμού για την Ελλάδα (την εκδήλωση συντόνισε ο διευθυντής του ΙΟΒΕ, καθηγητής Νίκος Βέττας), υπογράμμισε ότι ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να παρουσιασθεί η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αλλά η πανδημία επανέφερε την παγκόσμια οικονομία και την ελληνική σε κατάσταση κρίσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή