Κομισιόν κατά μονοπωλίου ενέργειας

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή απειλεί με κυρώσεις τη Γαλλία γιατί αρνείται με διάφορα προσχήματα να απελευθερώσει την αγορά ενέργειας. H Γαλλία έχει κατορθώσει να μετατρέψει το κρατικό μονοπώλιο παραγωγής ηλεκτρισμού, την Electricite De France (EDF), σε πανευρωπαϊκό ενεργειακό κολοσσό με ιδιαίτερα επεκτατικές βλέψεις. Ταυτόχρονα, όμως, κρατάει τη γαλλική αγορά ενεργείας ερμητικά κλειστή σε άλλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Αυτό έχει ήδη επισύρει την έντονη και δημόσια οργή της Ιταλίας και της Ισπανίας, η οποία άλλωστε έχει θέσει την προώθηση της απελευθέρωσης των αγορών ως κυρία προτεραιότητα. Οπως εξήγησε χθες εκπρόσωπος της Επιτροπής, οι Βρυξέλλες θα αναμείνουν τη Σύνοδο Κορυφής της Βαρκελώνης, τον Μάρτιο, για να διαπιστώσουν ποιες είναι οι προθέσεις της Γαλλίας και των υπολοίπων κρατών.

Η τελική διορία που δίδεται δε, είναι η λήξη της ισπανικής προεδρίας και συγκεκριμένα το συμβούλιο υπουργών Ενέργειας που θα συνέλθει τον Ιούνιο, για την απεμπλοκή της όλης διαδικασίας.

Επεσε η «συχνότητα» στα Βαλκάνια

Δεν είναι στην ίδια… συχνότητα οι γειτονικές χώρες των Βαλκανίων στον τομέα παραγωγής ενέργειας. O πρόεδρος του Διαχειριστή Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας της χώρας μας απαίτησε και εξασφάλισε δέσμευση για αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τις γείτονες, ώστε να διατηρηθεί η συχνότητα στο διασυνδεδεμένο δίκτυο στα επίπεδα που είναι αναγκαία για την ηλεκτροδότηση όλων των διασυνδεδεμένων χωρών. H συχνότητα αυτή είχε μειωθεί επικίνδυνα τις προηγούμενες μέρες, ενώ, παρά τη συμφωνία, διατυπώνονται αμφιβολίες για το αν οι ενεργειακοί μας εταίροι στα Βαλκάνια θα την τηρήσουν.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT