Στα ύψη η αγορά της Θεσσαλονίκης

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κτηματαγορά της Θεσσαλονίκης έχει αναδειχθεί σε πρωτεύουσα αγορά για πολλές από τις μεγάλες αλυσίδες λιανικής πώλησης, τόσο ελληνικές όσο και διεθνείς, καθώς όπως εκτιμάται προσφέρει τόσο το αναγκαίο πληθυσμιακό μέγεθος, όσο και τους χώρους για την ανάπτυξη μεγάλων έργων. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελεί το κομβικό κατάστημα Gate Through, της Πλαίσιο Computers στην Καλαμαριά και το πρόσφατο Retail Park που λειτουργεί το τελευταίο δίμηνο ο όμιλος Φουρλή.

Πρόκειται για τους χώρους του πρώην Continent στην Πυλαία, όπου λειτουργεί το πρώτο πολυκατάστημα οικιακών ειδών ΙΚΕΑ, η αλυσίδα αθλητικών ειδών Intersport, το μεγαλύτερο στην Ελλάδα κατάστημα Κωτσόβολου και 9 αίθουσες πολυκινηματογράφων της Village Roadshow. Σημειώνεται ότι στο χώρο προϋπήρχαν και παραμένουν ως χρήση τα ταχυφαγεία Goody’s και τα σουπερμάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος, ενώ κατασκευάζεται λούνα παρκ.

Πρόσφατα ολοκληρώθηκε και το δεύτερο κτίριο γραφείων-καταστημάτων του ομίλου ΓΕΚ-Ερμής, με την επωνυμία Λιμάνι. Πρόκειται για ανάπτυξη κόστους 20 δισ. δρχ., επί της παραλιακής οδού 26ης Οκτωβρίου, στη Δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης, με πολύ καλή θέα προς το λιμάνι της πόλης. Στο εν λόγω ακίνητο έχουν ήδη τοποθετηθεί τα καταστήματα Jumbo (Babyland), τα οποία άλλωστε συμμετέχουν και επενδυτικά στην ανάπτυξη του οικοπέδου 12 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας τους. Τα Jumbo καταλαμβάνουν 7.000 τ.μ. επί συνόλου 22.000 τ.μ., ενώ ακόμα αναζητείται αλυσίδα λιανικής πώλησης, για να καλύψει τους υπόλοιπους χώρους.

Η 26ης Οκτωβρίου αποτελούσε επί χρόνια δρόμος που συγκέντρωνε αντιπροσωπείες αυτοκινήτων, παλιές αποθήκες, εκθέσεις κ.ο.κ., αποτελώντας παράλληλα δρόμο διέλευσης βαρέων οχημάτων, λόγω γειτνίασης προς το λιμάνι. Τα τελευταία χρόνια όμως φαίνεται ότι η χρήση της οδού τείνει να διαφοροποιηθεί. Ο «Μύλος» (καλλιτεχνικός πολυχώρος) ξεκίνησε εδώ τη λειτουργία του με μεγάλη επιτυχία, την οποία πάντως δεν γνώρισε ποτέ το κτίριο γραφείων Porto Center, της Ι.Γ.Α. Μεντεκίδης, που αποτέλεσε εν έτει 1995, την πρώτη απόπειρα για προσέλκυση επαγγελματικών χρηστών στην οδό. Παράγοντες της κτηματαγοράς της Θεσσαλονίκης εκτιμούν ότι η 26ης Οκτωβρίου αποτελεί ίσως τη μοναδική διέξοδο για εμπορική δραστηριότητα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη. Απέχει μόλις λίγα λεπτά από το κέντρο της πόλης, στοιχείο που διευκολύνει τόσο τη χρήση γραφείων, όσο και τα εμπορικά καταστήματα. Για παράδειγμα, το «Λιμάνι» θα απέχει 2 χλμ. από την πλατεία Αριστοτέλους. Σε κοντινή απόσταση από το κέντρο βρίσκονται ο νέος σταθμός υπεραστικών λεωφορείων, ο σιδηροδρομικός σταθμός και το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

Για το λόγο αυτό φαίνεται ότι έχει προσελκύσει και άλλους επενδυτές. Μεταξύ αυτών είναι και ο όμιλος της Πειραιώς, ο οποίος μέσω της Ηλέκτρα, πρόκειται να αναπτύξει το ακίνητο της αντιπροσωπείας Ρομπόπουλου σε κτίριο γραφείων 8.000 τ.μ. H Ηλέκτρα βρίσκεται κοντά στη λήψη της σχετικής αδειοδότησης, προκειμένου να προχωρήσει η επένδυση.

Πρόσφατη είναι και η τοποθέτηση της κατασκευαστικής «Θεμελιοδομή», με την αγορά οικοπέδου 4,5 στρεμμάτων, αντί ποσού 1,7 δισ. δρχ., που πραγματοποίησε πρόσφατα η κατασκευαστική εταιρεία «Θεμελιοδομή». Το οικόπεδο ανήκε στην «Ελαιουργική» και βρίσκεται σχεδόν απέναντι από το νέο κτίριο καταστημάτων και γραφείων «Λιμάνι» που αυτήν την περίοδο ολοκληρώνεται από τη ΓΕΚ. Οπως ανέφερε στην «K» ο διευθυντής ακινήτων της εταιρείας, κ. Σπ. Κουκίδης, «η «Θεμελιοδομή» διεξάγει έρευνα αγοράς για τη στέγαση είτε ξενοδοχείων είτε κέντρων ψυχαγωγίας, που έχουν ήδη σημαντική εξάπλωση στην περιοχή. Η πλευρά αυτή της πόλης αναβαθμίζεται σταδιακά και άλλοι (όπως η ΓΕΚ) που έχουν επενδύσει πριν από εμάς αντιμετωπίζουν σχετικά προβλήματα διάθεσης των ακινήτων τους. Δεν θέλουμε να προβούμε σε καμία κίνηση η οποία δεν θα καλύπτεται από ένα σημαντικό βαθμό ασφάλειας».

Παρ’ όλα αυτά, μέχρις ότου ολοκληρωθεί μία σειρά έργων που θα διαφοροποιήσουν άρδην το τοπίο στη Θεσσαλονίκη, ειδικά σε ό,τι αφορά τις οδικές προσβάσεις από και προς την πόλη, η 26ης Οκτωβρίου θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται από βαρέα οχήματα, καθώς αποτελεί τη δυτική είσοδο στην συμπρωτεύουσα. Ενα από τα έργα αυτά είναι η σύνδεση της 6ης προβλήτας του λιμανιού με νέους οδικούς άξονες, με γνώμονα την Εγνατία Οδό. Με την ολοκλήρωσή τους, ο κυκλοφοριακός φόρτος στην 26ης Οκτωβρίου αναμένεται να αποσυμφορηθεί σημαντικά.

Η «Θεμελιοδομή» εμπλέκεται και σε άλλα έργα ανάπτυξης στη συμπρωτεύουσα, με σημαντικότερη εκείνη στο ακίνητο της Αλλατίνη, σε συνεργασία με την Omega Bank. Πρόκειται για οικόπεδο 18,3 στρεμμάτων στην παραλία της Θεσσαλονίκης. O κ. Κουκίδης παραδέχεται τα πολεοδομικά προβλήματα του συγκεκριμένου ακινήτου, δεδομένου ότι κύκλοι του Δήμου Θεσσαλονίκης έχουν διαμηνύσει ότι ο συντελεστής δόμησης είναι διπλάσιος του ορισθέντος (4,2), υποστηρίζοντας ότι το Π.Δ. που τροποποιεί το ρυμοτομικό σχέδιο και αποχαρακτηρίζει το οικόπεδο από χώρο πρασίνου, παρουσιάζει προβλήματα. Πάντως, όπως αναφέρει ο κ. Κουκίδης «είναι ακίνητο της έδρας μας και ενδιαφερόμαστε ιδιαίτερα, για ανάπτυξη που μπορεί να προσφέρει υπεραξίες πέρα από τους επενδυτές, στην ευρύτερη περιοχή και την πόλη».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT