Επενδυτικά… καταφύγια στο βουνό

5' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Του Νικου X. Ρουσανογλου

Η πρόσφατη χιονόπτωση στην Αττική ήταν πρωτόγνωρο φαινόμενο. Ιδιαίτερα για τους κατοίκους των νοτίων προαστίων. Οσοι δεν ήταν εξοικειωμένοι φάνηκαν να το απολαμβάνουν. Εχουν τη δυνατότητα, όμως, να μην περιμένουν άλλα 40 χρόνια, προκειμένου να επιδοθούν στο δημοφιλές άθλημα του… χιονοπόλεμου. H αγορά εξοχικής κατοικίας στο βουνό γνωρίζει, τα τελευταία χρόνια, αξιοσημείωτη ανάπτυξη.

Η Αράχωβα και τα γύρω χωριά (Επτάλοφος, Πολύδροσο), το Καρπενήσι, τα Καλάβρυτα και το Πήλιο συνιστούν τους δημοφιλέστερους προορισμούς και συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη ζήτηση. Οι Θεσσαλονικείς, από την πλευρά τους, στρέφονται στο Σέλι και το Καϊμάκ-Τσαλάν, τα οποία δεν ενδείκνυνται για Αθηναίους, λόγω της μεγάλης απόστασης.

Ωστόσο, την εποχή αυτή, κατάλληλη για να εκδηλωθεί το σχετικό ενδιαφέρον, η αγορά β΄ κατοικίας στους παραπάνω χειμερινούς προορισμούς παρουσιάζει, σε γενικές γραμμές, εικόνα στασιμότητας. Σύμφωνα με μεσιτικά γραφεία που δραστηριοποιούνται στην ειδική αυτή κατηγορία ακινήτων και στις αντίστοιχες περιοχές, η εικόνα είναι συγκεχυμένη και η αγοραστική κίνηση εξαρτάται κυρίως από την περιοχή και την προσφορά. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η αγορά οδεύει προς διόρθωση, κυρίως λόγω της μεγάλης ανάπτυξης των προηγούμενων ετών, αλλά και της κατεύθυνσης των αποταμιεύσεων σε άλλου τύπου επενδύσεις.

Οι δημοφιλέστερες περιοχές

Η Αράχωβα από ορισμένους παράγοντες της κτηματαγοράς χαρακτηρίζεται η «Μύκονος» του χειμώνα, καθώς οι «κοσμικοί» του κυκλαδίτικου νησιού συνηθίζουν να μεταφέρονται στο ορεινό χωριό για τις χειμερινές τους εξορμήσεις. H Αράχωβα αναδείχθηκε στον δημοφιλέστερο -και γι’αυτό ακριβότερο- προορισμό καθώς είναι ο κοντινότερος προς την Αθήνα χειμερινός προορισμός, προσφέρει το πληρέστερο χιονοδρομικό κέντρο με τις περισσότερες πίστες και έχει σύγχρονες υποδομές.

Από την άλλη πλευρά, τα Καλάβρυτα απέχουν περίπου το ίδιο από την Αθήνα, αλλά σε σύγκριση με την Αράχωβα υστερούν σε υποδομές. Ωστόσο, οι χιονοδρομικές τους πίστες είναι σε καλό επίπεδο. Εκτός από τους Αθηναίους τα Καλάβρυτα προτιμούν και οι κάτοικοι της Πάτρας, λόγω εγγύτητας.

Το Καρπενήσι γνωρίζει σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, καθώς με την οικονομική βοήθεια της πολιτείας έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες υποδομές για την ανάπτυξη χειμερινού τουρισμού.

Το Πήλιο παραμένει ψηλά στις προτιμήσεις των χειμερινών παραθεριστών, με το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης να προέρχεται από τη Θεσσαλία, αλλά και τη Θεσσαλονίκη και λιγότερο από την Αθήνα. Δεν προσφέρεται για χειμερινά σπορ, πλην όμως το φυσικό κάλλος είναι δεδομένο.

Η αξία των εξοχικών

Ποια μορφή μπορεί να λάβει όμως η επένδυσή μας σε κάποιον χειμερινό προορισμό; Κατ’ αρχάς, ένας από τους ενδεικνυόμενους τρόπους είναι η απόκτηση κάποιου ακινήτου προς άμεση εκμετάλλευση, ήτοι την ενοικίασή του για όλη τη χειμερινή σεζόν (Οκτώβριος – Απρίλιος). Υπό προϋποθέσεις, η εν λόγω κίνηση μπορεί να εξασφαλίσει ένα σημαντικό ποσό σε ετήσια βάση. Για παράδειγμα, σπίτι 60 τ.μ. στην Αράχωβα μπορεί να μισθωθεί έως και 5.000 ευρώ (περίπου 1,5 εκατ. δρχ.). Στην περίπτωση αυτή, όμως, όπως συνιστά η κ. Μίνα Μπουγονικολού του μεσιτικού γραφείου Intercasa, θα πρέπει ο αγοραστής να δείξει προτίμηση σε κάποιο μικρό ακίνητο, έως 80 τ.μ. «Οταν το ακίνητο είναι μεγάλο και ξεπερνά τα 100 τ.μ., υπάρχει μεγάλη δυσκολία στη μεταπώλησή του, κυρίως λόγω της υψηλής του τιμής. Κάτι τέτοιο μπορεί να καταλήξει μέχρι και σε φθίνουσα πορεία της αξίας του, επομένως και σε ζημία του ιδιοκτήτη». Οπως σημειώνει η κ. Μπουγονικολού, προτιμητέο είναι να μην επενδύει κανείς σε εξαιρετικά ακριβές κατοικίες, διότι, πρόκειται για εξοχικές, κάτι που σημαίνει ότι είναι ελάχιστοι εκείνοι που διατίθενται να καταβάλουν σημαντικά ποσά.

Ενας άλλος παράγοντας που διαμορφώνει τις αξίες των εξοχικών κατοικιών είναι η εγγύτητα ή μη προς το χιονοδρομικό κέντρο, ή τα τοπικά κέντρα. Σύμφωνα με τον κ. Λευτέρη Ποταμιάνο, του μεσιτικού γραφείου Π.Κ. Ακίνητα, είναι προτιμότερο να στραφούμε σε κάποια περιοχή κάπως πιο απομακρυσμένη από το κέντρο, αφού εκεί οι τιμές παρουσιάζονται αισθητά μειωμένες.

Πάντως, σύμφωνα με την κ. Μπουγονικολού, όταν κανείς αγοράζει ακίνητο για επένδυση, η σωστότερη επιλογή είναι αυτό να είναι όσο πιο κοντά γίνεται στο χιονοδρομικό κέντρο. Αντιθέτως, «μία οικογένεια δεν θα είχε πρόβλημα να μισθώσει ή και ν’αγοράσει κάποιο ακίνητο σε μια πιο απομακρυσμένη περιοχή, αναζητώντας πρωτίστως ησυχία».

Ως επένδυση μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, ο κ. Ποταμιάνος συνιστά ανεπιφύλακτα την αγορά κάποιου οικοπέδου σε κάποιον από τους χειμερινούς προορισμούς, καθώς «η γη ποτέ δεν χάνει την αξία της». Αν αντιθέτως επιχειρείται η «τοποθέτηση» χρημάτων, τότε η αγορά κατοικίας είναι η ενδεικνυόμενη επιλογή, επισημαίνει ο κ. Ποταμιάνος. Τα εκτός σχεδίου οικόπεδα με προοπτική ένταξής τους στο σχέδιο πόλεως αποτελούν ιδανική επιλογή και κατά την κ. Μπουγονικολού.

Τι πρέπει όμως να προσέχει ο υποψήφιος επενδυτής-αγοραστής; Κατ’ αρχάς, όπως τονίζουν όλοι οι μεσίτες, πρέπει να γίνει συστηματική έρευνα αγοράς, ώστε να γνωρίζει ο επενδυτής τις ακριβείς τιμές της αγοράς και να μην πέσει θύμα απάτης. O κ. Γιαννουλέλης εφιστά την προσοχή στην αγορά οικοπέδου. «O μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η αγορά οικοπέδου, το οποίο είναι μεν εκτός σχεδίου, αλλά παράλληλα είναι χαρακτηρισμένο δασικό. Προσοχή πρέπει να επιδείξουμε και στις προσβάσεις προς την κατοικία, καθώς το καλοκαίρι μπορεί να είναι εύκολη η μεταφορά μας σε αυτήν, αλλά τον χειμώνα αδύνατη». Ιδιαίτερης προσοχής χρήζει και το συχνότατο φαινόμενο της εμφάνισης τοπικών μεσαζόντων, οι οποίοι αναλαμβάνουν να μεσιτεύσουν π.χ. το οικόπεδο κάποιου συγγενή ή φίλου τους, επιλέγοντας οι ίδιοι την τιμή που θα το πωλήσουν, χωρίς να λαμβάνουν υπ’όψιν τους τα δεδομένα της αγοράς. Ετσι, εμφανίζονται οικόπεδα υπερτιμημένα έως και 100% της πραγματικής τους αξίας, τα οποία μάλιστα διαφημίζονται ως ευκαιρίες.

Προσοχή θα πρέπει να επιδείξουν οι επενδυτές και ως προς την πιστοποίηση των τίτλων ιδιοκτησίας, όπου δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο χρησικτησίας. O κ. Ποταμιάνος τονίζει ότι είναι προτιμότερη η αγορά κατά τους θερινούς μήνες, όταν η ζήτηση έχει υποχωρήσει.

Ωστόσο, τότε μειώνεται αντίστοιχα και η προσφορά, καθώς αρκετοί ιδιοκτήτες είναι διατεθειμένοι να περιμένουν μέχρι την «τουριστικά ενεργή» περίοδο του χειμώνα. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, πάντα θα υπάρχουν εκείνοι που επείγονται να βρουν αγοραστή και είναι πρόθυμοι να μειώσουν τις τιμές.

Σύμφωνα με τον κ. Ποταμιάνο, η αγορά των εξοχικών κατοικιών σε χειμερινούς προορισμούς θα ευνοηθεί στο εγγύς μέλλον, απορροφώντας μέρος της ζήτησης παραθαλάσσιων εξοχικών. «H διάταξη περί αιγιαλού και η μεταφορά του στα 100 μέτρα από τη θάλασσα, είναι πιθανό να στρέψει εκείνους τους επενδυτές που αδιαφορούν για τη «φύση» του εξοχικού τους (καλοκαιρινό ή χειμερινό) σε χειμερινούς προορισμούς, αναζωπυρώνοντας τη ζήτηση.

Οδηγίες προς επενδυτές

– Αριστη έρευνα αγοράς.

– Εμπιστοσύνη σε διαπιστευμένους μεσίτες και όχι σε τοπικούς μεσάζοντες.

– Προσοχή στα χαρακτηρισμένα ως δασικά, εκτός σχεδίου οικόπεδα.

– Προτιμήστε να αγοράσετε καλοκαίρι, ανάλογα και με την προσφορά.

– Επιλέξτε μικρά και όχι ιδιαίτερα ακριβά ακίνητα, π.χ. ενταγμένα σε οικισμούς.

– Προσοχή στο θέμα των προσβάσεων, ιδιαιτέρως τους χειμερινούς μήνες.

– Προσοχή στους τίτλους ιδιοκτησίας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT