Πώς και γιατί εξώκειλε η μεγάλη συγχώνευση

Πώς και γιατί εξώκειλε η μεγάλη συγχώνευση

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την υστάτη προσπάθεια για τη διάσωση της μεγαλύτερης συγχώνευσης όλων των εποχών επιχειρούν τα στελέχη της Εθνικής και της Alpha. Τα αποτελέσματα της προσπάθειας διαμόρφωσης μιας λύσης που θα σώσει τα προσχήματα θα είναι γνωστά πολύ σύντομα, ίσως και απόψε το βράδυ. Στελέχη των δύο τραπεζών αναφέρουν ότι θα εξετασθούν πολλές προτάσεις, από την αρχική -αν και όπως φαίνεται αδιέξοδη- της πλήρους συγχώνευσης, έως τη λύση μιας «χαλαρής συνεργασίας», με κοινή επιθετική στρατηγική στο εξωτερικό και αυτόνομη πορεία στο εσωτερικό. Πολλοί αναρωτιούνται τι είναι αυτό που επιβάλλει μια τόσο επίμονη προσπάθεια, αφού και στις δύο πλευρές είναι πλέον κοινή συνείδηση πως δεν υπάρχει λύση που να μπορεί να γεφυρώσει το χάσμα. Οπως μεταφέρεται, αυτοί οι άνθρωποι (και δεν αναφέρονται στους κ. Καρατζά και Κωστόπουλο) που μετά δυσκολίας συζητούν, πώς θα συζήσουν;

Ωστόσο, τα ερωτήματα που ζητούν απάντηση δεν είναι μόνον αυτά. Εχει σημασία να διερευνηθεί πώς φθάσαμε στη σημερινή κρίση και ποιοι ήταν οι καταλύτες που ανέτρεψαν την αρχική κοινή απόφαση της συγχώνευσης.

Στην πραγματικότητα, το εγχείρημα αποτέλεσε στίβο μάχης όπου αντιπαρατάχθηκαν εμπόλεμοι με διαφορετικές επιδιώξεις. Τα συμφέροντα των μετόχων και αυτά των διοικήσεων των τραπεζών δεν συνέπιπταν με εκείνα ομάδων στελεχών. Και το τοπίο έγινε εκρηκτικό, όταν οι επικεφαλής των συνδικαλιστικών οργανώσεων ανέλαβαν με ενθουσιασμό να δημοσιοποιήσουν τις απόψεις τους που εκτροχίασαν το εγχείρημα. Ταυτόχρονα, οι κυβερνητικοί παράγοντες, σιωπηροί δημοσίως αλλά δραστήριοι στα παρασκήνια, κατέβαλαν ιδιαίτερο κόπο, ώστε η ματαίωση μιας επιχειρηματικής συμφωνίας να μη μεταβληθεί σε πολιτική κρίση.

Ο ρόλος των συνδικαλιστών

«Εκμαυλιστές, βολεψιματίες και τιτλούχοι» οι μεν, «υποκινούμενα όργανα» οι δε. Με αυτού του είδους τους χαρακτηρισμούς, οι σύλλογοι των εργαζομένων Εθνικής και Alpha Bank συμμετείχαν σε μιαν αναμέτρηση άνευ προηγουμένου. Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσής τους η νομή της εξουσίας στον νέο όμιλο, που ελάχιστα απασχολούσε την πλειοψηφία των 23.000 εργαζομένων, οι οποίοι προέβαλαν πολλές προσδοκίες στο εγχείρημα της συγχώνευσης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT