Με… TAXIS το κυνήγι των πλαστών τιμολογίων

Με… TAXIS το κυνήγι των πλαστών τιμολογίων

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο στόχαστρο του ελεγκτικού μηχανισμού του υπουργείου Οικονομικών τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια που έχουν διοχετευθεί στην αγορά. Με εντολή του υφυπουργού Οικονομικών Απ. Φωτιάδη ξεκινούν σήμερα οι διασταυρώσεις των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών μέσω του συστήματος TAXIS. Ολες οι δισκέτες με τις συγκεντρωτικές καταστάσεις ελέγχονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων, προκειμένου να διαπιστωθεί η ειλικρίνεια των δηλούμενων στοιχείων και κατόπιν θα αποσταλούν στους ελεγκτικούς μηχανισμούς για επιτόπιους ελέγχους.

Από την πλευρά τους, οι εφορίες, τις επόμενες μέρες, θα μεταβιβάσουν στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων τις χειρόγραφες συγκεντρωτικές καταστάσεις κυρίως των μεγάλων επιχειρήσεων.

Οι ιθύνοντες του οικονομικού επιτελείου στοχεύουν στο δραστικό περιορισμό της βιομηχανίας έκδοσης πλαστών και εικονικών τιμολογίων προκειμένου να περιορισθεί η φοροδιαφυγή που συντελείται αλλά και για να γεμίσει ο κρατικός κορβανάς. Στο πλαίσιο αυτό και εντός του πρώτου τριμήνου του έτους αναμένεται να τεθούν σε ισχύ τα επιπλέον μέτρα για την πάταξη του φαινομένου αυτού. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών θα ζητήσει στα τιμολόγια «τοις μετρητοίς» άνω ορισμένου ποσού (5.000.000), να αναγράφονται υποχρεωτικά τα στοιχεία του εισπράξαντος. Επίσης, στα δελτία αποστολής θα πρέπει από τούδε και στο εξής να αναγράφονται τα στοιχεία των μεταφορικών μέσων (αριθμός πινακίδων κ.λπ.). Σημαντικές αλλαγές όμως προωθεί το υπουργείο Οικονομικών και στις υπό σύσταση επιχειρήσεις. Κατά την έναρξη εργασιών οι επιτηδευματίες που πρόκειται να έχουν χονδρικές συναλλαγές ή ενδοκοινοτικές συναλλαγές και εξαγωγές, για να θεωρηθούν Δελτία Αποστολής και Τιμολόγια Παροχής Υπηρεσιών ή τιμολόγια αγοράς αγροτικών προϊόντων, θα προσκομίζουν εγγυητική επιστολή τράπεζας ποσού μέχρι 30.000.000 δρχ. εφόσον πρόκειται για ατομική επιχείρηση, προσωπική εταιρεία ή άλλης μορφής επιχείρηση εκτός ανωνύμων εταιρειών και συνεταιρισμών. H εγγυητική επιστολή θα επιστρέφεται μετά την παρέλευση μιας πλήρους διαχειριστικής περιόδου τουλάχιστον 12μήνου διάρκειας, εφόσον έχουν υποβληθεί οι δηλώσεις φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ, οι οποίες όμως θα ελέγχονται περαιτέρω.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT