«Πραγματική σύγκλιση» μισθών τώρα ζητεί η OTOE

«Πραγματική σύγκλιση» μισθών τώρα ζητεί η OTOE

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξήσεις ύψους 7-8% διεκδικεί για το τρέχον έτος η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης της νέας σύμβασης εργασίας στον κλάδο.

Υπερβαίνοντας τις πάγιες διαπραγματευτικές θέσεις για την κάλυψη του πληθωρισμού και τη συμμετοχή των εργαζομένων στην αύξηση της παραγωγικότητας, το Γενικό Συμβούλιο της OTOE προέβαλε το αίτημα της «πραγματικής σύγκλισης των αμοιβών στην Ευρωπαϊκή Ενωση», ανεβάζοντας έτσι τον πήχυ των μισθολογικών της αιτημάτων, αλλά και το κόστος δανεισμού χρήματος, αφού αυξάνεται το κόστος των τραπεζών.

Με τη σύμφωνη γνώμη του συνόλου των παρατάξεων, κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση, η OTOE διεκδικεί αυξήσεις (για την πρώτη σε ευρώ σύμβαση) που θα καλύπτουν την απόκλιση του πληθωρισμού από το 2001 (0,5%), τον μέσο πληθωρισμό του 2002 (περίπου 3% εκτιμούν οι συνδικαλιστές) καθώς και μία μονάδα από την αύξηση της παραγωγικότητας. Ωστόσο, οι αυξήσεις 4,5% (όσο το άθροισμα των παραπάνω) αποτελούν μόνον τη βάση εκκίνησης, δεδομένου ότι η OTOE θεωρεί τη σύμβαση του 2002 ως απαρχή για την πραγματική σύγκλιση των αποδοχών με τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς. Διεκδικεί, συνεπώς, επιπλέον αύξηση ύψους 3%-3,5% (οι παρατάξεις της Αριστεράς ζητούν 5%) με αποτέλεσμα το μισθολογικό της αίτημα να διαμορφώνεται στο 7%-8%.

H λογική του αιτήματος, ακόμη και εάν υπακούει στις πρακτικές της διαπραγμάτευσης, προκάλεσε προβληματισμό σε εκπροσώπους των τραπεζών, οι οποίοι και επεσήμαναν ότι «η χορήγηση αυξήσεων που δεν θα συνάδουν με τη βελτίωση της παραγωγικότητας αποτελεί μαξιμαλιστικό αίτημα και υπονομεύει τη λειτουργία της ελληνικής οικονομίας» Προσέθεταν δε ότι τέτοιου ύψους αυξήσεις, εάν συνδυασθούν με τις προαγωγές και τις επιχειρησιακές συμβάσεις, θα οδηγήσουν σε αυξήσεις ύψους 11%, τις οποίες δεν μπορεί να ανθέξει ο κλάδος.

Οι δύο πλευρές, πάντως, αναμένεται να συναντηθούν για πρώτη φορά εντός του Φεβρουαρίου. Στις διαπραγματεύσεις θα συμμετάσχει, παρά τις περί του αντιθέτου φήμες, και η Alpha Bank, οι σχέσεις της οποίας με την OTOE διαταράχθηκαν εξαιτίας της στάσης που τήρησε η OTOE στο ζήτημα της συγχώνευσης με την Εθνική.

Στόχος των συνδικαλιστών της OTOE είναι το «κλείσιμο» της σύμβασης το ταχύτερο δυνατό, ώστε να μην υπάρξουν «συμψηφισμοί» με τα ζητήματα που θα τεθούν στον κοινωνικό διάλογο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η εκκίνηση του οποίου αναμένεται, επίσης, το προσεχές διάστημα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT