Εως το 2022 η εκδίκαση των 75.000 εκκρεμών υποθέσεων του ν. Κατσέλη

Εως το 2022 η εκδίκαση των 75.000 εκκρεμών υποθέσεων του ν. Κατσέλη

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με νέο τρόπο εκδίκασης επιχειρεί το υπουργείο Δικαιοσύνης, καταθέτοντας νομοσχέδιο, να εκκαθαριστούν δικαστικά οι περί τις 75.000 αδίκαστες υποθέσεις που αφορούν αιτήματα δανειοληπτών για υπαγωγή στον λεγόμενο νόμο Κατσέλη, νόμος που τέθηκε σε ισχύ το 2010.

Οι υποθέσεις αυτές, που έχουν προσδιοριστεί να δικαστούν έως και το 2032(!), επιχειρείται να εκδικαστούν με νέες ρυθμίσεις σε χρόνο σχετικά σύντομο, το αργότερο έως το τέλος του 2022, ώστε να προστατευθούν όσοι εκ των δανειοληπτών πράγματι χρήζουν προστασίας και να μείνουν εκτός όσοι είναι κακοπληρωτές ή δεν έχουν τις προϋποθέσεις να τύχουν ευνοϊκής αντιμετώπισης.

Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί για αυτό τον λόγο, θα υπάρξει εκ νέου υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερομένους και η εκδίκαση των σχετικών υποθέσεων θα γίνεται με άλλη διαδικασία από ό,τι έως σήμερα.

Ειδικότερα, τα αρμόδια Ειρηνοδικεία θα εξετάζουν τον φάκελο, δηλαδή μόνο τα δικαιολογητικά και τα απαραίτητα έγγραφα, χωρίς να γίνεται δίκη στο ακροατήριο, με αποτέλεσμα οι αποφάσεις να εκδίδονται σύντομα.

Με τη διαδικασία αυτή, εκτιμάται ότι το σύνολο των αδίκαστων υποθέσεων για την υπαγωγή στον νόμο Κατσέλη θα επισπευσθεί και οι ενδιαφερόμενοι θα είναι σε θέση να ξέρουν τι μέλλει γενέσθαι ώστε να αντιμετωπίσουν την οικονομική τους κατάσταση.

Το σχετικό νομοσχέδιο, όπως έγινε γνωστό, προωθήθηκε ήδη από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κων. Τσιάρα σε δημόσια διαβούλευση, αφού είχε ήδη τεθεί σε διάλογο με τους αρμόδιους φορείς και σύντομα θα πάρει τον δρόμο για τη Βουλή.

Παράλληλα, με άλλες διατάξεις, επιχειρείται ο εκσυγχρονισμός του επαγγέλματος του δικηγόρου, με την αλλαγή επί το αυστηρότερον της διαδικασίας απόκτησης της δικηγορικής ιδιότητας για τους αποφοίτους των νομικών σχολών. Ειδικά για όσους έχουν σπουδάσει στο εξωτερικό, για να λάβουν μέρος, θα πρέπει το πτυχίο τους, στη χώρα που το απέκτησαν, να τους δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής σε εξετάσεις για το δικηγορικό σώμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή