Νέα αναβολή του ΦΠΑ στις οικοδομές

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H εφαρμογή του ΦΠΑ στην οικοδομή αναβάλλεται τουλάχιστον για έναν ακόμα χρόνο. Σύμφωνα με ανώτατα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, η κυβέρνηση θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση την αναστολή της εφαρμογής του ΦΠΑ στις νεόδμητες οικοδομές έως και το 2004. Από το 1987, οπότε και καθιερώθηκε ο ΦΠΑ στην Ελλάδα, οι οικοδομές εξαιρούνται, πάντα για… περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Στέλεχος του υπουργείου αναφέρει ότι δεν είναι ώριμες ακόμα οι συνθήκες για την επιβολή ΦΠΑ 18% στις νέες οικοδομές, αφού και μετά την τελευταία αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, αυτές υπολείπονται κατά 30 – 40% των αγοραίων. Αυτό σημαίνει ότι εάν εφαρμοζόταν τώρα ο ΦΠΑ οι αντικειμενικές αξίες θα έπρεπε να είναι στα επίπεδα των πραγματικών τιμών, δεδομένου ότι ο ΦΠΑ επιβάλλεται στην αξία πώλησης.

Βέβαια, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, μετά τον σάλο που προκλήθηκε από τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών τον Μάρτιο του 2001 και ιδιαίτερα από τις τελευταίες σε 28 Δήμους της χώρας δεν φαίνεται διατεθειμένη να αναπροσαρμόσει τις τιμές της εφορίας το 2003. Ενας ακόμα σημαντικός λόγος, που λειτουργεί ανασταλτικά στην εφαρμογή του ΦΠΑ, είναι και το πολιτικό κόστος που θα έχει η κυβέρνηση λίγους μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές αλλά και στις εθνικές εκλογές, στην περίπτωση που αυτές διεξαχθούν στα μέσα του 2003. Οπως έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής, οι προσπάθειες του υπουργείου για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών προκαλούν οξείες αντιδράσεις τόσο από τις διάφορες ομοσπονδίες όσο και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μάλιστα, οι αυξήσεις που ανακοίνωσε στις 27 Δεκεμβρίου το υπουργείο Οικονομικών για 28 Δήμους προκάλεσαν την έντονη αντίδραση αρκετών Δήμων της χώρας οι οποίοι σκοπεύουν να προσφύγουν στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT