«Φωτιές» ανάβουν στην Κομισιόν τα ελλείμματα

«Φωτιές» ανάβουν στην Κομισιόν τα ελλείμματα

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ηταν καθήκον μας»… Πιστή στον ρόλο της ως θεματοφύλακας των θεσμών και νόμων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε τελικά χθες, όπως αναμενόταν, στην έκδοση συστάσεως προς τη Γερμανία, αλλά και την Πορτογαλία για υπερβάλλον έλλειμμα προϋπολογισμού.

Με έλλειμμα που έφθασε πέρυσι το 2,6% του ΑΕΠ και αναμένεται να διαμορφωθεί το 2002 στο 2,7%, η Γερμανία πληροί, όπως τονίσθηκε χθες, τις προϋποθέσεις για την ενεργοποίηση του «μηχανισμού έγκαιρης προειδοποίησης» του Συμφώνου Σταθερότητος, ενώ το ίδιο, αλλά για κάπως διαφορετικούς λόγους, ισχύει στην περίπτωση της Πορτογαλίας (έλλειμμα 2,2%).

Ετσι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγήθηκε χθες προς το Συμβούλιο ΕCΟFΙτην έκδοση συστάσεως προς τη Γερμανία «με στόχο να αποφευχθεί η υπέρβαση του ορίου του 3%», που τίθεται από το Σύμφωνο. Το τι θα πράξει το ΕCΟFΙστις 12 Φερβουαρίου, μένει να αποδειχθεί, ωστόσο θα ήταν σε κάθε περίπτωση βαρύτατο πλήγμα τόσο για την Επιτροπή όσο και για το ίδιο το Σύμφωνο Σταθερότητος μια αγνόηση της εισηγήσεως της Επιτροπής.

Η απόφαση δεν υπήρξε βέβαια εύκολη και, όπως έγινε γνωστό, υπήρξαν σοβαρές αντιδράσεις εντός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και από την πλευρά του Βερολίνου. Αλλωστε, για την αντιμέτωπη με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου κυβέρνηση Σρέντερ, η «έγκαιρη προειδοποίηση» δεν είναι ό,τι καλύτερο πολιτικά.

«Ηταν καθήκον μας» να εκδοθεί η εισήγηση περί συστάσεως, απάντησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι. Από την πλευρά του, ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Πέδρο Σόλμπες τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν η Επιτροπή να ζυγίζει τις αποφάσεις της, με γνώμονα τις επιπτώσεις τους σε εκλογικές αναμετρήσεις…

Ταυτόχρονα, πάντως, οι Βρυξέλλες έσπευσαν να τονίσουν, κατά τρόπο ίσως οξύμωρο, ότι δεν υφίσταται ζήτημα εσφαλμένης οικονομικής πολιτικής από γερμανικής πλευράς. H Γερμανία δεν διέπραξε στην ουσία κανένα σφάλμα, όμως υπήρξε το επιφανέστερο θύμα της επιβράδυνσης της διεθνούς οικονομίας και των μετά την 11η Σεπτεμβρίου εξελίξεων.

Ετσι, μοναδική συνταγή που μπορεί να προσφέρει η Επιτροπή είναι, απλώς, να εκτελέσει με τη μεγαλύτερη δυνατή αυστηρότητα τον προϋπολογισμό της, όπως τον έχει ήδη καταρτίσει, πρωτίστως δε, να μην έχει καμία υπέρβαση δαπανών.

Οσο για την Πορτογαλία, το δικό της έλλειμμα διαμορφώθηκε στο 2,2%, όμως η απόκλιση από τους στόχους είναι σημαντική και, το χειρότερο, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον συνδυασμό των περυσινών φορολογικών ελαφρύνσεων και υπερβάσεων των δαπανών. Ως εκ τούτου, ήταν και αυτή ώριμη για μια «έγκαιρη προειδοποίηση»…

Χθες, εγκρίθηκαν παράλληλα τα προγράμματα σταθερότητος της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας, καθώς και το πρόγραμμα σύγκλισης της Βρετανίας. Για την Ιταλία η Επιτροπή διαπιστώνει υπέρογκο χρέος, ενώ για την Ισπανία ομιλεί περί «πιθανόν βαρύτατων», μακροπρόθεσμα, δημοσιονομικών συνεπειών από τη γήρανση του πληθυσμού της χώρας.

– Οι προβλέψεις δεν προϋποθέτουν πρόσθετες προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς το πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης στηρίζεται στη μείωση των τόκων. Δεν προβλέπεται επίσης καμία μείωση των τρεχουσών πρωτογενών δαπανών, ούτε καθορίζονται όρια για τις δαπάνες αυτές.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT