H ενεργειακή απελευθέρωση«έμεινε» από… καύσιμα

H ενεργειακή απελευθέρωση«έμεινε» από… καύσιμα

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H ανυπαρξία ενός εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού και οι ορατοί πλέον κίνδυνοι που αυτό συνεπάγεται, ήταν το βασικό συμπέρασμα των εργασιών τής χθεσινής πρώτης ημέρας του συνεδρίου που διοργάνωσε το Economist με θέμα «πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ηλεκτρισμός». Οι βασικοί φορείς σχεδιασμού και υλοποίησης της ενεργειακής πολιτικής, ΔΕΗ, ΔΕΠΑ και Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, όπως διαπιστώθηκε από τις ομιλίες των εκπροσώπων τους, κινούνται σε αποκλίνουσες κατευθύνσεις, προκαλώντας «μπλακ άουτ» στην προωθούμενη απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς, ενώ καθιστά ταυτοχρόνως επισφαλή την επάρκεια της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια τα επόμενα χρόνια.

Η ΔΕΗ, διά του διευθύνοντος συμβούλου κ. Στέργιου Νέζη, δεν δεσμεύεται για την εξασφάλιση της επάρκειας σε ηλεκτρισμό μετά το 2005. Οι ιδιώτες που έχουν αδειοδοτηθεί για την παραγωγή 2.500 MW περίπου εδώ και ένα χρόνο, δεν είναι επίσης σε θέση να δεσμευτούν για την κάλυψη των επιπλέον ζήτησης σε ηλεκτρική ενέργεια το ίδιο διάστημα, ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος που φέρει εκ του νόμου την τελική ευθύνη για την επάρκεια της χώρας σε ηλεκτρισμό, όπως προκύπτει από δηλώσεις του σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου φαίνεται μάλλον αποφασισμένος να αναθέσει την παραγωγή των απαιτούμενων επιπλέον MW στη ΔΕΗ, ενταφιάζοντας τουλάχιστον για μια δεκαετία τον στόχο της απελευθέρωσης.

Η PAE, διά του προέδρου της κ. Παντελή Κάπρου, εμφανίζεται να εντοπίζει το πρόβλημα της μη υλοποίησης ιδιωτικών επενδύσεων στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, αποκλειστικά και μόνο στη στάση της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ, τις οποίες και εγκαλεί τη μεν πρώτη, ουσιαστικά για αθέμιτο ανταγωνισμό τη δε δεύτερη για ακριβά τιμολόγια. Με τη σειρά της η ΔΕΠΑ, η οποία αναμένει την κυβερνητική απόφαση για την ιδιωτικοποίησή της, διά του προέδρου της κ. Δ. Σωτηρλή αντιστρατεύεται τα περί ακριβών τιμολογίων και δηλώνει ότι η αύξηση του όγκου πωλήσεων φυσικού αερίου θα οδηγήσει και σε μείωση τιμών.

Η ΔΕΗ βρέθηκε χθες στο στόχαστρο του προέδρου της PAE κ. Παντελή Κάπρου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, κατήγγειλε, ότι δεν έχει παραδώσει ακόμη τον λογιστικό διαχωρισμό, στοιχείο απαραίτητο για να διαπιστωθούν -όπως είπε- πιθανές σταυροειδής επιδοτήσεις. Τόνισε επίσης με νόημα ότι «ανακύκλωση πόρων μέσω δανεισμού δεν είναι λύση», καθώς επίσης και ότι «με κρατικές πλάτες, έμμεσες επιδοτήσεις και αμυντική πολιτική οι ΔΕΚΟ δεν θα πάνε στα Βαλκάνια».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT