Ασφαλιστικό: έτοιμο είναι το υπουργείο

Ασφαλιστικό: έτοιμο είναι το υπουργείο

37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις τελικές κατευθύνσεις για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση έχει καταλήξει το υπουργείο Εργασίας και, πλέον, αναζητεί τον τρόπο διατύπωσης των προτάσεών του ώστε να ξεκινήσει, το δεύτερο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, ο διάλογος με τις εργατικές και εργοδοτικές οργανώσεις.

Προτείνεται η δημιουργία 6 ταμείων κύριας ασφάλισης και η θέσπιση των 65 ετών ως γενικού ορίου συνταξιοδότησης. Ταυτόχρονα, θα διαμορφωθεί πλαίσιο «κινήτρων-αντικινήτρων» για την παράταση του εργασιακού βίου, ενώ θα υπάρξουν ρυθμίσεις για τις μητέρες και τους εργαζόμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά. Προβλέπεται, επίσης, ο σταδιακός περιορισμός του ποσοστού αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων στο 70% του μισθού (έναντι 80% σήμερα) για τους ασφαλισμένους πριν από το 1993. Ευνοημένοι, αν δεν προκύψει στο μεσοδιάστημα νέα μεταρρύθμιση, είναι οι ασφαλισμένοι μετά το 1993, για τους οποίους σήμερα προβλέπεται ποσοστό αναπλήρωσης 60%.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT