ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανάγκη διαφάνειας και αυστηρής εποπτείας

Ημερίδα με θέμα την «Πρόσληψη Συμβούλων Επενδύσεων από τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης» οργάνωσε χθες η Ενωση Θεσμικών Επενδυτών (ΕΘΕ) υπό την αιγίδα του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας. Η ημερίδα που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στόχευσε στην ενημέρωση των 13 νέων Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης για τις νέες δυνατότητες που παρέχουν ο νόμος 3586/2007 «Κανόνες Επενδυτικής Συμπεριφοράς και Δεοντολογίας των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης», για το νομικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των ΑΕΔΑΚ και των ΑΕΠΕΥ καθώς και για το καθεστώς εποπτείας στο οποία υπάγονται τα προϊόντα και οι αποφάσεις θεσμικής διαχείρισης. Ο πρόεδρος της ΕΘΕ κ. Αρης Ξενόφος υπογράμμισε «τις υψηλές απαιτήσεις πλέον που το έργο της διαχείρισης περιουσίας προϋποθέτει και την ανάγκη υψηλής διαφάνειας και αυστηρής εποπτείας, ιδιότητες που απολαμβάνουν οι εταιρείες διαχείρισης συλλογικών επενδύσεων στην Ελλάδα. Στόχος της σημερινής πρωτοβουλίας είναι να καταρριφθούν νεφελώματα αναφορικά με τη θεσμική διαχείριση».

Εργο ΣΔΙΤ 89,4 εκατ. στη Θράκη

Την προκήρυξη του διαγωνισμού για την εκδήλωση ενδιαφέροντος σχετικά με την κατασκευή των φοιτητικών εστιών και του εστιατορίου φοιτητών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, μέσω ΣΔΙΤ, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 89,4 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων του κόστους τεχνικής διαχείρισης (και αυτής της συνήθους και προληπτικής συντήρησης) και του κόστους βαριάς συντήρησης και ασφάλισης των υποδομών.

Ζητούν συνάντηση για μετατάξεις στην ΥΠΑ

Αντιδράσεις προκαλούν οι μετατάξεις υπαλλήλων της Ολυμπιακής Αεροπορίας στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).

Οι εργαζόμενοι της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας σημειώνουν ότι η τοποθέτηση υπαλλήλων της Ολυμπιακής Αεροπορίας (χειριστών και μηχανικών αεροσκαφών) στην υπηρεσία θα έχουν ως αποτέλεσμα τη σημαντική επιβάρυνση των οικονομικών της ΥΠΑ. Οπως υποστηρίζουν σε επιστολή τους προς τον υπουργό Επικοινωνιών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, οι νέοι υπάλληλοι δεν καλύπτουν κάποιες υπαρκτές ανάγκες της υπηρεσίας και ότι τοποθετούνται σε θέσεις… ανάπαυσης.

Η Ενωση των εργαζομένων στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εκτιμά σε 507 τους μετατασσόμενους της Ολυμπιακής Αεροπορίας (κυρίως πιλότους και μηχανικούς αεροσκαφών) και ζητούν συνάντηση με τον υπουργό Επικοινωνιών σήμερα, Παρασκευή, προκειμένου να συζητήσουν τόσο το συγκεκριμένο θέμα, όσο και μια σειρά άλλων που απασχολούν την Ενωση.

Νέος ρόλος για τον τουρισμό μετά την οικονομική κρίση

«Ο ρόλος του τουρισμού στην εναλλαγή των φάσεων της οικονομίας: Μακροχρόνιος προγραμματισμός και επιχειρησιακή ετοιμότητα», είναι το θέμα του 8ου Συνεδρίου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων «Τουρισμός & Ανάπτυξη», που θα γίνει 19 και 20 Οκτωβρίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Οπως επισημαίνει ο ΣΕΤΕ, η διεθνής οικονομική κρίση, πέρα από τις όποιες επιπτώσεις στην ανάπτυξη, επανέφερε στο προσκήνιο τη συζήτηση για την αποτελεσματικότητα των αναπτυξιακών μοντέλων της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει ότι κρίνεται αναγκαίο και απόλυτα χρήσιμο να επανεξεταστούν οι ρόλοι των επιμέρους οικονομικών δραστηριοτήτων, τομεακών και κλαδικών. Σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, ο τουρισμός έχει αποδειχθεί διαχρονικά ότι αντέχει περισσότερο στις κρίσεις από άλλους τομείς και κυρίως, ανακάμπτει ταχύτερα. Κατά συνέπεια, η αναθεώρηση του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας μας θα πρέπει οπωσδήποτε να εξετάσει έναν νέο ρόλο για τον τουρισμό.

Ενσωμάτωση Οδηγιών για μείωση της γραφειοκρατίας

Στην ενσωμάτωση, στο ελληνικό δίκαιο, δύο κοινοτικών Οδηγιών, που έχουν στόχο τη μεγαλύτερη διαφάνεια στους λογαριασμούς των εταιρειών και τη μείωση της γραφειοκρατίας στις περιπτώσεις διάσπασης ή συγχώνευσης ανώνυμων εταιρειών, προχωράει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η πρώτη Οδηγία, οι ανώνυμες εταιρείες θα είναι υποχρεωμένες να περιλαμβάνουν περισσότερα και πιο αναλυτικά στοιχεία στους ετήσιους λογαριασμούς (θα πρέπει να παραθέτουν πληροφορίες για τις συναλλαγές), στους ενοποιημένους λογαριασμούς (πληροφορίες για τις περιπτώσεις διακανονισμών), στις αντίστοιχες εκθέσεις των διοικητικών συμβουλίων τους, ενώ διευρύνεται και το πλαίσιο εφαρμογής των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων.

Σχετικά με τη δεύτερη Οδηγία, στόχος της είναι να διευκολύνονται οι διαδικασίες διάσπασης ή συγχώνευσης εταιρειών. Πλέον, εφόσον υπάρχει ομοφωνία των μετόχων για τη διάσπαση ή τη συγχώνευση των εταιρειών, πρώτον, δεν θα χρειάζεται η σύνταξη του σχετικού σχεδίου συγχώνευσης ή διάσπασης και δεύτερον, δεν θα είναι υποχρεωτικό να συντάξει και να καταθέσει την ειδική έκθεσή του ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT