Επενδύσεις στον κοσμο

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο όψεις του ίδιου νομίσματος

Ενδεικτικό της πρωτόγνωρης εικόνας που παρατηρείται στην αγορά γραφείων των ΗΠΑ είναι και οι ετερόκλητες απόψεις των αναλυτών, καθώς άλλοι προδικάζουν ότι η κρίση, π. χ. στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, θα διαρκέσει έως και το 2017, ενώ άλλοι είναι πολύ πιο αισιόδοξοι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο διευθύνων σύμβουλος της SL Green Realty Corp., κ. Μαρκ Χολιντέι, ο οποίος ανέφερε ότι η αγορά γραφείων του Μανχάταν ενδέχεται να ξεκινήσει να ανακάμπτει το 2010, καθώς θα περιοριστούν οι απώλειες θέσεων εργασίας στον χρηματοπιστωτικό τομέα και τα στελέχη των επιχειρήσεων θα αποκτήσουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις προοπτικές της οικονομίας. Τον Μάρτιο, οι αξίες των κτιρίων γραφείων στο Μανχάταν υποχώρησαν κατά 13%, έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2008, ενώ τα ενοίκια βρίσκονται κατά μέσο όρο 28% χαμηλότερα από το υψηλό τους, βάσει στοιχείων της CB Richard Ellis και της Moody’s Investors Service αντίστοιχα. Ωστόσο, τελευταίες αναφορές, όπως αυτή του κ. Χολιντέι κάνουν για περαιτέρω υποχώρηση των ενοικίων κατά 10-15% προτού σταθεροποιηθούν τον επόμενο χρόνο. Σημειώνεται ότι η SL Green Realty είναι ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης γραφείων στο Μανχάταν, ελέγχοντας κτίρια συνολικής επιφάνειας 2,1 εκατ. τ. μ.

Αντιστροφή κλίματος

Μετά την άνοδο επέρχεται η πτώση. Κάπως έτσι θα πρέπει να σκέφτονται οι παράγοντες της αγοράς ακινήτων στη Ρουμανία, μία από τις χώρες, όπου οι αξίες των ακινήτων, αλλά και οι επενδύσεις κυριολεκτικά απογειώθηκαν από τις αρχές του 2007 και μετά, όταν η χώρα έγινε κι επίσημα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σήμερα, η εικόνα είναι αντίστροφη, κάτι που αποτυπώνεται και στην οικοδομική δραστηριότητα του κλάδου κατοικίας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Ρουμανίας για τον Μάιο, οι ενάρξεις νέων οικοδομών κατοικιών μειώθηκαν κατά 28,9% σε 4.475, συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2008. Ωστόσο, συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα Απρίλιο, καταγράφεται άνοδος κατά 9,9%, εξέλιξη που ίσως να υποδεικνύει ότι τα χειρότερα πέρασαν.

Οριακή άνοδος στη Βρετανία

Νέα έστω και οριακή άνοδο κατέγραψαν οι τιμές των κατοικιών στη Μεγάλη Βρετανία, παρά το γεγονός ότι οι προοπτικές της οικονομίας της χώρας παραμένουν αρνητικές. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Nationwide, εκ των μεγαλυτέρων πιστωτών της χώρας, η μέση τιμή των κατοικιών στη χώρα διαμορφώθηκε σε 156.442 στερλίνες (258.890 δολάρια) τον Ιούνιο, ποσό πάντως που παραμένει χαμηλότερο κατά 9,3% από τον αντίστοιχο μήνα του 2008, αλλά έναντι του Μαΐου συνιστά άνοδο κατά 0,9%, δείγμα ότι η αγορά σταθεροποιείται. Μάλιστα, κατά τους τέσσερις τελευταίους μήνες, ο δείκτης τιμών της Nationwide σημείωσε άνοδο τους τρεις εξ αυτών. Βέβαια, οι συναλλαγές παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, καθώς οι εγκρίσεις στεγαστικών δανείων παραμένουν 55% κάτω από τον ιστορικό μέσο όρο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT