ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξάρθρωση κυκλώματος εικονικών τιμολογίων

Περισσότερα από 1.500 εικονικά τιμολόγια εντόπισε η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων στην Καβάλα. Συγκεκριμένα, ατομική επιχείρηση που είχε συσταθεί γι’ αυτό τον σκοπό, με ανύπαρκτη έδρα, αυτοκίνητα και προσωπικό, εξέδωσε 1.544 εικονικά τιμολόγια, τα οποία αντιστοιχούν σε υπέρογκες πωλήσεις και ανύπαρκτες αγορές. Οι πληρωμές στις συναλλαγές γίνονταν με μετρητά και πάντα κάτω από το τραπεζικό όριο καταθέσεων. Κατ’ αυτό τον τρόπο, οι λήπτες των εικονικών φορολογικών στοιχείων παρουσίαζαν αύξηση των δαπανών, με αποτέλεσμα να μειώνεται το φορολογητέο εισόδημα και τα δηλούμενα κέρδη και αντίστοιχα, τα ποσά που κατέβαλαν σε άμεσους φόρους.

Λήπτες των τιμολογίων ήταν κυρίως τεχνικές και οικοδομικές εταιρείες ή συναφείς εταιρείες με οικοδομικά υλικά και χωματουργικές εργασίες. Τα πρόστιμα εκτιμάται ότι θα φθάσουν το ποσό των 8.200.000 ευρώ. Η έρευνα συνεχίζεται σε ό, τι αφορά τους λήπτες των εικονικών τιμολογίων.

Λιγότερες σπατάλες

Αυστηρές συστάσεις για περιορισμό της σπατάλης και ορθή διαχείριση των κονδυλίων απευθύνει στις περιφερειακές υπηρεσίες των υπουργείων ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Λέγκας. Με εγκύκλιο που εξέδωσε, αποδεσμεύεται το ποσοστό που αντιστοιχεί στο τρίτο τρίμηνο του έτους (Ιούλιος – Σεπτέμβριος), με βάση τις προβλέψεις του επικαιροποιημένου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) που έχει υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τέσσερις προσφορές σε ΣΔΙΤ της ΚΕΔ

Προσφορές για να αναλάβουν μέσω της διαδικασίας των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) την κατασκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πειραιά κατέθεσαν τέσσερα σχήματα.

Οι τέσσερις υποψήφιοι που υπέβαλαν οριστικές προσφορές για το έργο αυτό, συνολικού προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ, είναι:

1. Hochtief PPP Solutions GMBH – J&P ΑΒΑΞ Α. Ε.

2. Ακτωρ Παραχωρήσεις Α. Ε.

3. ΓΕΚ Α. Ε. Συμμετοχών, Ακινήτων, Κατασκευών.

4. Ακροπόλ Χαραγκιώνης Α. Ε. – Ιντρακόμ Κατασκευές Α. Ε. Τεχνικών και Μεταλλικών Κατασκευών (Ιντρακάτ) – ΕΛΤΕΡ ΑΤΕ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ), ο προσωρινός ανάδοχος που θα κατασκευάσει τα κτίρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πειραιά αναμένεται να έχει ανακηρυχθεί μέχρι τις αρχές του Σεπτέμβρη.

Υπερκαλύφθηκε 133,79% η αύξηση κεφαλαίου του Τ.Τ.

Κατά 133,79% καλύφθηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, καθώς τόσο μέσω της άσκησης δικαιωμάτων προτίμησης εκ μέρους των κατόχων αυτών όσο και μέσω της άσκησης της δυνατότητας προεγγραφής εκ μέρους των δικαιούμενων προεγγραφής, κατεγράφη συνολική ζήτηση για την απόκτηση 190.294.197 νέων μετοχών.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που συνεδρίασε χθες πιστοποίησε την πλήρη κάλυψη του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών.

Ετσι, το μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας θα αυξηθεί κατά 526.262.033,40 ευρώ, με την έκδοση 142.232.982 νέων, άυλων, κοινών, ονομαστικών μετά δικαιώματος ψήφου μετοχών, ονομαστικής αξίας 3,70 ευρώ εκάστη. Συνεπώς, το μετοχικό κεφάλαιο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου θα ανέρχεται πλέον σε 1.277.484.066,80 ευρώ, διαιρούμενο αντίστοιχα σε 284.465.964 μετοχές και σε 60.800.000 ενσώματες, προνομιούχες, ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 3,70 ευρώ εκάστη. Η τιμή της μετοχής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου έκλεισε χθες στα 4,54 ευρώ, σημειώνοντας μικρή άνοδο κατά 0,44%.

Δυσοίωνες προβλέψεις Δούκα για το έλλειμμα

Στο 7% του ΑΕΠ, παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί, θεωρεί ότι θα διαμορφωθεί το έλλειμμα φέτος ο πρώην υφυπουργός Οικονομίας κ. Π. Δούκας. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι το δημόσιο χρέος συν τις εγγυήσεις του Δημοσίου θα ξεπεράσει τα 300 δισ. ευρώ το 2009, ενώ δίνοντας στοιχεία για το συνολικό χρέος (δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) ο κ. Δούκας εκτίμησε ότι ξεπερνάει τα 800 δισ. ευρώ (προστίθενται 260 δισ. ευρώ που αποτελεί το χρέος του ιδιωτικού τομέα, ενώ το άνοιγμα του ασφαλιστικού συστήματος ξεπερνάει τα 250 δισ. ευρώ).

Εν τω μεταξύ, ο πρώην υφυπουργός επισήμανε ότι θα πρέπει ο «λαϊκός καπιταλισμός» να γίνει πράξη στην Ελλάδα. Δηλαδή, εφόσον τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου δεν αποδίδουν όσα θα έπρεπε, το καλύτερο δυνατό είναι να διατεθούν μέσω του Χρηματιστηρίου σε όλους τους Ελληνες, με τη διάθεση δωρεάν μετοχών της περιουσίας αυτής. Μάλιστα, υποστήριξε ότι το μέτρο αυτό έχει ήδη εφαρμοστεί με επιτυχία σε άλλες χώρες, όπως η Τσεχία, η Ουγγαρία και η Πολωνία.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT