Νέο δάνειο 1,4 δισ.

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη δημοπράτηση εντόκων γραμματίων διάρκειας έξι μηνών και ενός χρόνου, με στόχο να αντλήσει 1,4 δισ. ευρώ, θα προχωρήσει την ερχόμενη Τρίτη, 14 Ιουλίου, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ). Το ποσό αυτό θα χρησιμοποιηθεί για την αναχρηματοδότηση των παλαιών γραμματίων, αλλά αποτελεί και νέο δανεισμό. Από τα γραμμάτια των έξι μηνών, το Δημόσιο σκοπεύει να δανειστεί 700 εκατ. ευρώ για να καλύψει κυρίως το ποσό που είχε δανειστεί στις αρχές του έτους μέσω γραμματίων 26 εβδομάδων (780 εκατ. ευρώ). Ωστόσο, ο ΟΔΔΗΧ έχει προγραμματίσει και την έκδοση γραμματίων διάρκειας ενός έτους (52 εβδομάδων), από τα οποία αναμένεται να αντλήσει άλλα 700 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό προστίθεται στα 54,2 δισ. ευρώ που έχει δανειστεί από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα το υπουργείο Οικονομίας και φαίνεται ότι αποτελεί νέο δανεισμό, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Οικονομίας κ. Γ. Παπαθανασίου ότι η Ελλάδα έχει καλύψει τις δανειακές της ανάγκες για φέτος. Ετσι, το πρόγραμμα δανεισμού του 2009 θα διαμορφωθεί στα 55 δισ. ευρώ.

Πηγές του οικονομικού επιτελείου υποστηρίζουν ότι «ταμείο» ουσιαστικά θα γίνει τον Σεπτέμβριο, οπότε και θα υπάρχει σαφής εικόνα για τις ελλείψεις του προϋπολογισμού. Μέχρι τότε θα έχουν εφαρμοστεί και τα έκτακτα εισπρακτικά μέτρα και αναλόγως με την πορεία των εσόδων αυτών και τις ταμειακές ανάγκες που θα υπάρχουν εκείνη την περίοδο, θα αποφασιστεί και το ακριβές ποσό από τα δανεικά του 2009, που θα χρειαστούν για να κλείσουν τις «τρύπες» του προϋπολογισμού.

Από τη δημοπρασία της ερχόμενης Τρίτης, το τελικό ποσό που θα δανειστεί το Δημόσιο εκτιμάται ότι μπορεί να διαμορφωθεί γύρω από το 1,7 δισ. ευρώ. Τη μεθεπόμενη Τρίτη, 21 Ιουλίου, ο ΟΔΔΗΧ έχει προγραμματίσει και την έκδοση εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT