Κύμα προσφυγών κατά της έκτακτης εισφοράς

Κύμα προσφυγών κατά της έκτακτης εισφοράς

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έντονη αντίδραση των φορολογουμένων έχει προκαλέσει η έκτακτη εισφορά που καλούνται να καταβάλλουν όσοι έχουν εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ. Μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί περί τις 300 προσφυγές, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τις επόμενες μέρες όπου και θα ξεκινήσει η πληρωμή της πρώτης δόσης. Δεν αποκλείεται αρκετοί φορολογούμενοι να καταβάλλουν την πρώτη δόση προσφεύγοντας ταυτόχρονα στις αρμόδιες αρχές επικαλούμενοι την αντισυνταγματικότητα της σχετικής διάταξης. Αρκετοί υπόχρεοι πιθανόν να αγνοήσουν το εκκαθαριστικό σημείωμα της έκτακτης εισφοράς και να μην πληρώσουν τον σχετικό φόρο αναμένοντας την απόφαση των δικαστηρίων που θα κρίνει εάν πρόκειται για αντισυνταγματικό μέτρο.

Υπόχρεος φορολογούμενος αναφέρει στην «Κ» ότι: «το πολύ να πληρώσω 200 ευρώ παραπάνω περιμένοντας την απόφαση του δικαστηρίου».

Η πρώτη εμπλοκή για το υπουργείο Οικονομικών, που δεν αποκλείεται να τινάξει τους σχεδιασμούς στον αέρα (έχουν υπολογιστεί έσοδα ύψους 300 εκατ. ευρώ περίπου) ήρθε από το Πρωτοδικείο Πειραιά κατόπιν προσφυγής φορολογούμενου. Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά εξέδωσε προσωρινή διαταγή, επιτρέποντας στον φορολογούμενο Θεόδωρο Σκουζό να μην καταβάλει το ποσό έκτακτης εισφοράς ύψους 5.000 ευρώ που του καταλογίστηκε από την εφορία Παλαιού Φαλήρου, μέχρι την έκδοση απόφασης επί της αίτησης αναστολής.

Οι κινήσεις του υπουργείου

Από την πλευρά του το υπουργείο θα ζητήσει την ανάκληση της διαταγής του Πρωτοδικείου Πειραιά ενώ σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι η προσωρινή διαταγή αναστολής εκτέλεσης του συγκεκριμένου εκκαθαριστικού σημειώματος δεν εισέρχεται στην ουσία της προσφυγής του φορολογούμενου και δεν αποτελεί πρόκριμα, ούτε της σχετικής αίτησης αναστολής που θα εκδικασθεί το Σεπτέμβριο ούτε της προσφυγής, για την οποία δεν έχει ορισθεί ακόμη δικάσιμος.

Στο μεταξύ, σε άλλη προσφυγή που κατατέθηκε από υπόχρεο στην έκτακτη εισφορά στο δικαστικό τμήμα μεγάλης εφορίας τονίζεται ότι παραβιάζεται το ατομικό δικαίωμα στην ισότητα, στα δημόσια βάρη και ιδιαίτερα η συνταγματική επιταγή του άρθρου 4 σύμφωνα με την οποία «Οι Ελληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους».

Ο προσφεύγων κάνει λόγο για διάκριση σε βάρος των φυσικών προσώπων με την εξαίρεση των νομικών προσώπων από την εισφορά. Επίσης αναφέρει ότι «αποτέλεσμα της εξαίρεσης των νομικών προσώπων λόγω της ανεπίτρεπτης διάκρισης, όπως είναι φυσικό, είναι η μεγαλύτερη επιβάρυνση των φυσικών προσώπων με την επιβληθείσα έκτακτη εισφορά». Τονίζει επίσης, ότι δεν υπάρχει κανένας βάσιμος λόγος για την εξαίρεση των νομικών προσώπων καθότι τα νομικά πρόσωπα δεν τελούν υπό διάφορες και δη δυσμενέστερες συνθήκες εκείνων των φυσικών προσώπων.

Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών δικαιολόγησε τη διάκριση σε βάρος των φυσικών προσώπων αναφέροντας ότι: Η εισφορά δεν επιβάλλεται σε βάρος των νομικών προσώπων καθόσον η έκτακτη εισφορά επιβάλλεται στα εισοδήματα που αποκτούν τα φυσικά πρόσωπα από τη συμμετοχή τους στα κέρδη των εταιρειών.

Βέβαια, το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να ξεχνά ότι υπάρχουν και νομικά πρόσωπα που αποφάσισαν να μη διανείμουν κέρδη.

Οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών φοβούμενοι ότι θα υπάρξει κύμα προσφυγών ενημέρωσε, μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε, τους φορολογούμενους ότι σε περίπτωση που η εισφορά δεν καταβληθεί στις προβλεπόμενες από τον νόμο προθεσμίες, ισχύουν οι οριζόμενες από τη φορολογική νομοθεσία συνέπειες, δηλαδή η επιβολή μηνιαίας προσαύξησης εκπρόθεσμης καταβολής 1% – και μέχρι ποσοστού 200% – της κύριας οφειλής και η μη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας.

Επίσης ενημερώνει ότι και στο παρελθόν έχουν θεσμοθετηθεί έκτακτες εισφορές όπως για παράδειγμα με τους ν.257/1976, ν.816/1978, ν.1579/1985, ν.1796/1988, ν.1870/1989 και ν.1884/1990.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT