ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πράσινες» αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος

Αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα φέρνει η «πράσινη» ενέργεια. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Διαχειριστής του Συστήματος (ΔΕΣΜΗΕ) αναμένεται να εισηγηθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (PAE) και το υπουργείο Ανάπτυξης τον πενταπλασιασμό του τέλους ΑΠΕ (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας). Πρόκειται για τέλος που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος συνεισφέροντρας με τον τρόπο αυτό στην ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας. Σήμερα το τέλος ανέρχεται σε 0,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα κατανάλωσης και σύμφωνα με την εισήγηση του ΔΕΣΜΗΕ θα πρέπει να αυξηθεί στο 1,5 ευρώ τη μεγαβατώρα. Δηλαδή σε ένα νοικοκυριό με κατανάλωση στις 2.000 κιλοβατώρες, το τέλος που σήμερα ανέρχεται στα 60 λεπτά θα αυξηθεί στα 3 ευρώ. H αύξηση του τέλους, κρίνεται αναγκαία, σύμφωνα με στελέχη του ΔΕΣΜΗΕ για να καλύψει τη διαφορά της Οριακής τιμής Συστήματος στην οποία πουλάνε την ενέργεια οι παραγωγοί ανενεώσιμης ενέργειας και της εγγυημένης από τον νόμο τιμή της παραγόμενης κιλοβατώρας.

Παραδόθηκε χθες ένα ελικόπτερο του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε παρουσία των υπουργών Τουριστικής Ανάπτυξης Κώστα Μαρκόπουλου και Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη. Πρόκειται για δικινητήριο πενταθέσιο BO 105 γερμανικής κατασκευής και εντάσσεται στο σμήνος των πτητικών μέσων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για να αναλάβει πολλαπλές αποστολές.

Νέα άνοδος στην τιμή της βενζίνης

Οριακή άνοδο κατά 0,19%, σε σχέση με τον μέσο όρο της προηγούμενης εβδομάδας, σημείωσε η λιανική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης. Αντίθετα, σε σχέση με τον μέσο όρο των τεσσάρων τελευταίων εβδομάδων, σημείωσε πτώση της τάξης του 0,80%. Η διεθνής τιμή της αμόλυβδης βενζίνης την Παρασκευή 24/07/2009 διαμορφώθηκε στα 675,5 δολάρια ανά μετρικό τόνο. Σε σχέση με τον μέσο όρο των τεσσάρων τελευταίων εβδομάδων σημειώθηκε άνοδος 32,57 δολάρια ανά μετρικό τόνο (0,018 ευρώ ανά λίτρο ή 5,07%). Οπως διευκρινίζει το υπουργείο Ανάπτυξης, οι μεταβολές στις διεθνείς τιμές δεν συνδέονται ευθέως ή αυτομάτως με τις μεταβολές στις τιμές λιανικής τιμής πώλησης της απλής αμόλυβδης. Στην Ελλάδα, ο μέσος όρος της τιμής εκ διυλιστηρίου για την Παρασκευή 24/07/2009 διαμορφώθηκε στα 0,358 ευρώ ανά λίτρο, ενώ φόροι και δασμοί αντιστοιχούν σε 0,566 ευρώ ανά λίτρο. Ετσι, ο μέσος όρος της τιμής εκ διυλιστηρίου με φόρους και δασμούς διαμορφώθηκε στα 0,923 ευρώ ανά λίτρο.

Ελληνορωσική συνεργασία για την ασφάλεια των πλοίων

Ως ουσιαστική πρόοδο στις ελληνορωσικές ναυτιλιακές σχέσεις χαρακτηρίζεται η υπογραφή διμερούς συμφωνίας μεταξύ του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και του ρωσικού Νηογνώμονα. Βάσει της συμφωνίας, η ελληνική αρχή εξουσιοδοτεί τον οργανισμό για τη διενέργεια ελέγχων και την έκδοση των απαιτουμένων για τα πλοία και τις εταιρείες πιστοποιητικών, στο πλαίσιο των διεθνών συμβάσεων, της κοινοτικής και της εθνικής νομοθεσίας για την ασφάλεια των πλοίων και την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος. Η συμφωνία υπεγράφη χθες στο ΥΕΝ μεταξύ του Αρχηγού του Λ.Σ., αντιναυάρχου Θεόδωρου Ρετζεπέρη και του γενικού διευθυντή του ρωσικού Νηογνώμονα κ. Ρέσετοφ, παρουσία πάντα του υπουργού Αναστάση Παπαληγούρα, αλλά και στελεχών του ρωσικού Νηογνώμονα και του εκπροσώπου της Ρωσικής Πρεσβείας στην Αθήνα. Οπως επεσήμανε ο υπουργός, με τη συμφωνία αυτή εντάσσεται ένας μεγάλος νηογνώμονας, με υψηλή τεχνογνωσία, στο ναυτιλιακό cluster του Πειραιά, ενώ «συμφωνίες αυτού του είδους συνάδουν με πάγιες αρχές της πολιτικής μας, όπως η ανάπτυξη του ελεύθερου και υγιούς ανταγωνισμού», τόνισε ο υπουργός.

Αποζημιώσεις 23,4 εκατ. ευρώ σε αγρότες

Αποζημιώσεις ύψους 23.410.332 ευρώ καταβάλλονται σήμερα και αύριο στους παραγωγούς 42 νομών της χώρας που είχαν υποστεί ζημίες. Αναλυτικότερα, μετά την ολοκλήρωση όλων των αναγκαίων διαδικασιών ελέγχου από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΛΓΑ εκκαθαρίσθηκαν και στάλθηκαν στην ΑΤΕ οι καταστάσεις 15.199 παραγωγών 42 νομών της χώρας, για εκτιμήσεις και επανεκτιμήσεις ζημιών στη φυτική παραγωγή ύψους 16.365.647 ευρώ από βροχοπτώσεις, πλημμύρα, χαλάζι, παγετό, ανεμοθύελλα σε διάφορες καλλιέργειες, καθώς επίσης και για την κατ’ εξαίρεση ασφαλιστική κάλυψη της μειωμένης παραγωγής των φυλλοβόλων δένδρων.

Επίσης, στις 29 Ιουλίου 2009 θα καταβληθούν στους δικαιούχους παραγωγούς κρατικές ενισχύσεις ΠΣΕΑ για τις πυρκαγιές του 2007 συνολικού ύψους 7.044.685 ευρώ. Στοιχεία για κάθε παραγωγό, καθώς επίσης και για το ποσό της ενίσχυσης και της αποζημίωσης που δικαιούται, υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Οργανισμού στο Διαδίκτυο, στη διεύθυνση www.elga.gr.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT