Δεν χρειάζεται αλλαγές η τρόικα, λέει η Γερμανία

Δεν χρειάζεται αλλαγές η τρόικα, λέει η Γερμανία

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Τη διαφοροποίησή τους σε σχέση με την άποψη για άμεση κατάργηση της τρόικας εξέφρασαν, χθες, οι επικεφαλής της ομάδας που διερευνά τον ρόλο της σε Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισπανία, Κύπρο και Πορτογαλία, Οτμαν Κάρας και Λιέμ Χοάνγκ Νγκοκ. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χθες στο Στρασβούργο ενόψει της σημερινής δημοσιοποίησης του προσχεδίου της έκθεσης, οι δύο ευρωβουλευτές, εκπρόσωποι του Λαϊκού και του Σοσιαλιστικού Κόμματος αντίστοιχα, επέμειναν στην ανάγκη «κοινοτικοποίησης του θεσμού της τρόικας», προκειμένου, όπως δήλωσαν, να εξασφαλιστούν «η διαφάνεια, η λογοδοσία και η θεσμική κατοχύρωσή της μέσα από τα θεσμοθετημένα κοινοτικά όργανα».

Η ανάγκη αυτή διαπιστώνεται κυρίως για περιπτώσεις παρεμβάσεων στο μέλλον, στον βαθμό που, όπως επισήμαναν, κατά τον χρόνο συγκρότησης της τρόικας δεν υπήρχαν άλλοι μηχανισμοί προώθησης της κοινοτικής βοήθειας. Από τον έλεγχο που έχουν πραγματοποιήσει προς το παρόν στις πέντε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου διαπίστωσαν «παραφωνίες» σε ό,τι αφορά τις πιέσεις που ασκήθηκαν από την πλευρά της τρόικας στις εθνικές κυβερνήσεις, προκειμένου να περάσουν μέτρα που αντέκειντο ακόμη και στα εθνικά συντάγματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Πορτογαλίας, στην οποία δεν εφαρμόστηκε η διασφάλιση του κατώτατου μισθού στα 500 ευρώ που είχε ψηφιστεί, αλλά και στην Κύπρο, στην οποία, όπως είπε ο εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο αρμόδιος επίτροπος δεν αντιτάχθηκε στην αρχική πρόταση για «κούρεμα» των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ, που αποτελεί κοινοτικό δίκαιο. Είμαι σίγουρος ότι «παρόμοια μαργαριτάρια θα ανακαλύψουμε και για την Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λιέμ Χοάνγκ Νγκοκ, κατά την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει η αρμόδια ομάδα στις 29 και 30 Ιανουαρίου στην Αθήνα.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, πάντως, που παραχώρησαν χθες τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, ήταν σαφής η πρόθεση των δύο επικεφαλής να αμβλύνουν τη σκληρή στάση τους απέναντι στην τρόικα, υποστηρίζοντας ότι «η άμεση παύση συνιστά μια απειλή και όχι μια πρόταση». Η πρότασή τους συνίσταται κυρίως στην πολιτική νομιμοποίηση παρόμοιων μηχανισμών που ενδεχομένως να απαιτηθεί να παρέμβουν στο μέλλον, μέσα από την κοινοτικοποίηση της σχετικής διαδικασίας, την ενίσχυση των κοινοτικών οργάνων και εις βάρος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«H τρόικα έχει αποδειχθεί (αποτελεσματική), δεν χρειάζεται αλλαγές», δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Μίχαελ Μάιστερ, απαντώντας στα σχόλια και τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών περί αμφισβήτησης της θεσμικής νομιμοποίησής της και περί της ανάγκης μετάβασης σε διάδοχο σχήμα. Ο κ. Μάιστερ υποστήριξε ακόμη ότι «η στρατηγική επίλυσης της κρίσης λειτουργεί, όπως αποδεικνύουν τα παραδείγματα της Ιρλανδίας και της Ισπανίας», απορρίπτοντας το ενδεχόμενο διάλυσης της τρόικας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή