Μειώθηκε στο 5,8% η φοροδιαφυγή στις επιχειρήσεις

Μειώθηκε στο 5,8% η φοροδιαφυγή στις επιχειρήσεις

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα τσουχτερά πρόστιμα που προβλέπει το νέο ποινολόγιο της εφορίας λειτουργούν αποτρεπτικά για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες στο να φοροδιαφεύγουν. Διαφορετικά, δεν μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι σε 4.124 προληπτικούς ελέγχους που διενεργήθηκαν από 6 έως 19 Ιανουαρίου εντοπίστηκαν μόνο 239 παραβάτες. Βέβαια, θα μπορούσε να δοθούν και άλλες εξηγήσεις, όπως ότι οι ελεγκτές κάνουν τα «στραβά μάτια» ή οι επιχειρήσεις κρύβονται καλύτερα. Παλαιότερα, τα αποτελέσματα έδειχναν φοροδιαφυγή που έφθανε το 60% κατά μέσον όρο, ενώ σε ορισμένες περιοχές άγγιζε το 85-90% των ελεγχόμενων. Από τα στοιχεία που έδωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών προκύπτει ότι η μέση ποσοστιαία παραβατικότητα στην επικράτεια αγγίζει μόλις το 5,80%.

Ειδικότερα, κατά το διάστημα 6-19/1/2014 πραγματοποιήθηκαν 4.124 προληπτικοί έλεγχοι από τους οποίους οι 1.845 αφορούν επιχειρήσεις που σχετίζονται με την εστίαση και τη διασκέδαση.

Σε 239 από τις επιχειρήσεις στις οποίες πραγματοποιήθηκε έλεγχος διαπιστώθηκαν συνολικά 2.170 παραβάσεις. Στις υπόλοιπες 3.885 ελεγχόμενες επιχειρήσεις δεν διαπιστώθηκε καμία παράβαση. Η παραβατικότητα κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο εντοπίζεται κυρίως στη μη έκδοση στοιχείων.

Οι περισσότεροι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα (903) και Θεσσαλονίκη (758). Οι περισσότερες επιχειρήσεις με παράβαση εντοπίστηκαν στην Αθήνα (77) με συνολικά 1.848 παραβάσεις. Η μέση ποσοστιαία παραβατικότητα στην επικράτεια αγγίζει το 5,80%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή