Ξαναμπαίνουν στο τραπέζι για τις αποδείξεις σούπερ μάρκετ και βενζινάδικα

Ξαναμπαίνουν στο τραπέζι για τις αποδείξεις σούπερ μάρκετ και βενζινάδικα

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέλος στις διαφορετικές απόψεις και τις διαρροές επιχειρεί να βάλει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας στο θέμα της συλλογής των αποδείξεων.

Την περασμένη Τετάρτη στελέχη του υπουργείου Οικονομικών διέρρεαν ότι οι αποδείξεις από σούπερ μάρκετ και πρατήρια καυσίμων θα ισχύουν στο 50% της αξίας τους. Την Πέμπτη όμως υψηλόβαθμα στελέχη διέψευδαν το σενάριο αυτό και έκαναν λόγο για δυσφορία του υπουργού Οικονομικών και του Μεγάρου Μαξίμου για τις μεθοδεύσεις με τις αποδείξεις.

Η διγλωσσία και οι προσωπικές επιθυμίες μελών της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου ανάγκασαν τον κ. Στουρνάρα να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία επανέρχεται η πρόταση που προβλέπει ότι οι αποδείξεις από σούπερ μάρκετ και πρατήρια καυσίμων θα ισχύουν στο ήμισυ της αξίας τους. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Σε περίπτωση που οι δαπάνες σούπερ μάρκετ και πρατηρίων καυσίμων συνυπολογισθούν μόνο σε ποσοστό 50%, επειδή μειώθηκε το ποσοστό των ζητούμενων αποδείξεων δραστικά από το 25% του εισοδήματος στο 10%, δεν θα υπάρχει καμία αρνητική επίπτωση».

Σε κάθε περίπτωση, το «μπάχαλο» στο υπουργείο Οικονομικών επηρεάζει άμεσα τους φορολογούμενους καθώς και την αγορά, όπως συμβαίνει και με το θέμα του υπολογισμού του φόρου υπεραξίας ακινήτων. Πάντως, ακόμα οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι δεν γνωρίζουν ποιες αποδείξεις θα ισχύουν στο 100% της αξίας και ποιες στο 50%. Αγνωστο παραμένει αν θα εξαιρεθούν οι συνταξιούχοι από το μέτρο συλλογής αποδείξεων ή όχι.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι, προκειμένου να διατηρηθεί ακέραιο το ποσό της μείωσης των φόρων μισθωτών και συνταξιούχων (που ανέρχεται σε ποσό 2.100 ευρώ για εισόδημα μέχρι και 21.000 ευρώ και περιορίζεται κατά 100 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος και μέχρι εξαντλήσεως του ποσού των 2.100 ευρώ), παρέχεται σημαντική ελάφρυνση και πλέον θα απαιτείται να προσκομισθεί ποσό αποδείξεων που ορίζεται σε ποσοστό 10% του δηλούμενου και φορολογούμενου ατομικού εισοδήματος αντί για 25%.

Με τη μείωση του απαιτούμενου ποσοστού συγκέντρωσης αποδείξεων στο 10% από 25%, προκύπτει -σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών- σημαντική μείωση των αποδείξεων που πρέπει να μαζέψουν οι φορολογούμενοι σε σχέση με το 2013, ακόμη και στην περίπτωση που οι αποδείξεις σούπερ μάρκετ και πρατηρίων καυσίμων συνυπολογίζονται μόνο κατά το ήμισυ.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών καταλήγει ότι «εξετάζονται οι δημοσιονομικές και τεχνικές δυνατότητες για την αλλαγή της φιλοσοφίας στο ζήτημα συλλογής των αποδείξεων και τη μετάβαση σε ένα σύστημα επιβράβευσης των φορολογουμένων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή