Ειδικά ασφαλιστικά προγράμματα «προφύλαξης» από τον κίνδυνο απαγωγής σε στελέχη

Ειδικά ασφαλιστικά προγράμματα «προφύλαξης» από τον κίνδυνο απαγωγής σε στελέχη

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γεγονότα όπως η απαγωγή για λύτρα και η εκβιαστική απόσπαση χρημάτων ήταν μέχρι πρόσφατα σπάνια στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Δυστυχώς όμως, τα εγκληματικά αυτά φαινόμενα φαίνεται να αυξάνονται παγκοσμίως και δεν περιορίζονται πλέον μόνο σε περιοχές όπως η Λατινική Αμερική και το Ιράκ. Τα πρόσφατα περιστατικά στη χώρα μας επιβεβαιώνουν την έξαρση τέτοιων φαινομένων, επαναφέροντας στο προσκήνιο τη συζήτηση για την ανάγκη προστασίας των προσώπων που θεωρούν ότι διατρέχουν παρόμοιο κίνδυνο.

Η συχνότητα του φαινομένου δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρη, καθώς συχνά τα δεδομένα αποκρύπτονται ή θεωρούνται απόρρητα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Aon plc., παγκόσμιου ηγέτη στη μεσιτεία ασφαλίσεων και υπηρεσιών διαχείρισης κινδύνων, κάθε χρόνο αναφέρονται 15.000 – 20.000 κατά μέσον όρο απαγωγές παγκοσμίως, ενώ ο πραγματικός αριθμός είναι μεγαλύτερος εάν ληφθεί υπόψη ότι σημαντικός αριθμός δεν κοινοποιείται.

Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν ασφαλή στοιχεία, πέραν των περιπτώσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας. Ενα ποιοτικό χαρακτηριστικό του φαινομένου στη χώρα μας είναι η αύξηση των απαγωγών «τίγρεις», δηλαδή των απαγωγών που δεν προϋποθέτουν μεγάλη οργάνωση και ο στόχος της απόσπασης των λίτρων επιδιώκεται να επιτευχθεί εντός του ίδιου 24ώρου που έγινε η απαγωγή. Στην περίπτωση αυτή η απαίτηση για τα λίτρα μετριάζεται σε επίπεδο που θα επιτρέπει την άμεση συγκέντρωσή τους.

Οι επιπτώσεις για τα θύματα των απαγωγών, αλλά και τις εταιρείες όπου εργάζονται μπορεί να είναι καταστροφικές. Πέρα από τις ψυχολογικές συνέπειες για τα θύματα και τις οικογένειές τους, μία απαγωγή μπορεί να επιφέρει σημαντικές χρηματικές απώλειες για την επιχείρηση του θύματος, όχι μόνο λόγω της καταβολής λύτρων αλλά και εξαιτίας «παράπλευρων» δαπανών όπως δικαστικά έξοδα, διακοπή εργασιών, αρνητική προβολή καθώς και πληγή εταιρικής φήμης. Για τον λόγο αυτό όπως σημειώνει ο κ. Γιάννης Πλεξίδας, Product Excellence & Technical Support Manager και υπεύθυνος για τις ασφαλίσεις K&R της Aon Greece «υψηλά πρόσωπα και ανώτατα στελέχη εταιρειών (ιδίως αυτά τα οποία ταξιδεύουν ή ζουν σε χώρες υψηλού κινδύνου) θα πρέπει να λαμβάνουν τις κατάλληλες προφυλάξεις προκειμένου να μειώσουν την πιθανότητα να πέσουν οι ίδιοι ή οι οικογένειές τους θύματα απαγωγής καθώς και αν συμβεί αυτό να είναι σε θέση να το διαχειρισθούν με τον κατάλληλο τρόπο».

Η ασφαλιστική αγορά έχει σχεδιάσει και προσφέρει σε ιδιοκτήτες και στελέχη εταιρειών ειδικά προγράμματα «προφύλαξης» από τον κίνδυνο απαγωγής αλλά και συναφείς απειλές όπως εκβιασμοί, περιορισμός, καταστροφή περιουσίας της εταιρείας τους, απειλές αποκάλυψης προσωπικών ή και επιχειρηματικών πληροφοριών στο Διαδίκτυο. Μεταξύ αυτών η Aon Greece έχει εισαγάγει στην Ελλάδα συγκεκριμένες λύσεις και προσεγγίσεις που υποστηρίζονται από την Aon Crisis Management, ομάδα ειδικών στο θέμα που δραστηριοποιείται παγκοσμίως. Μέσω του προϊόντος Kidnap & Ransom, εξασφαλίζει στον πελάτη την ευνοϊκότερη δυνατή μετακύλιση του κόστους που προκύπτει από μία απαγωγή. Υπάρχει όμως περίπτωση να γίνει γνωστό σε κάποιον επίδοξο εγκληματία ότι ένα στέλεχος ή επιχειρηματίας ασφαλίζεται για απαγωγή; Ο κ. Πλεξίδας διαβεβαιώνει «σαφέστατα όχι, καθώς η διατήρηση του απόρρητου χαρακτήρα των υπηρεσιών αυτών αποτελεί μέγιστη επαγγελματική δέσμευση για την Aon Greece, ενώ καμία απολύτως πληροφορία που σχετίζεται με τους πελάτες δεν είναι διαθέσιμη σε οποιονδήποτε παρά μόνο σε διαπιστευμένα στελέχη της Aon Greece». Εκτός από την πληρωμή των ίδιων των λύτρων, καλύπτονται και επιπλέον έξοδα που μπορεί να προκύψουν, όπως η κλοπή των λύτρων κατά τη μεταφορά τους, νομικά έξοδα, έξοδα περίθαλψης.

Επιπλέον συμπεριλαμβάνονται και οι αμοιβές των συμβούλων που θα κληθούν να συμμετάσχουν στο περιστατικό (όπως διαπραγματευτές, ειδικοί ερευνητές, ιατροί και άλλοι) καθώς και συμβουλευτικά φυλλάδια για ταξιδιώτες ή ομογενείς για την αποτροπή και την άμεση ανταπόκριση σε περιπτώσεις απαγωγής, εκβιασμού, ομηρίας ή κράτησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή